Vědecká centra z evropských fondů bude zřejmě dotovat stát

Praha – Vláda chystá záchranný plán pro nová vědecká centra vybudovaná z evropských fondů. Analýza, kterou má Česká televize k dispozici, varuje, že některá z nich nebudou schopna splnit podmínku udržitelnosti. Ta je však pro čerpání evropských peněz nezbytná. Centra by pak buď musel dotovat stát, nebo by jejich provozovatelé museli dotace vrátit, což by mohlo vést k jejich konci.

Centra postavená z peněz Operačního programu Věda a výzkum pro inovace měla sloužit k rychlému rozvoji špičkové vědy v Česku. První se začala budovat před šesti lety, v současné době jich je v tuzemsku 48. Politikům poslední dobou ale spíše přidělávají vrásky na čele. „Hrozí, že na ně budeme ze státního rozpočtu doplácet desítkami miliard,“ upozornil lídr lidovců Pavel Bělobrádek, mimo jiné vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace.

„Zrušení je samozřejmě až nejzazší varianta, ale musíme s ní počítat,“ doplnil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Chládek již sestavil pracovní skupinu, která by měla do konce října objet většinu zmíněných center. Vláda na příštím zasedání jmenuje zmocněnce, který má tým vést. 

Vědecká centra z evropských fondů bude zřejmě nakonec dotovat stát (zdroj: ČT24)

Centra musí být po dobu pěti let udržitelná, mnohá to nezvládají

Aby vědci nemuseli peníze vracet, musejí plnit přísná kritéria udržitelnosti, a to minimálně pět let. Už rok stará analýza přitom upozorňuje, že se to některým centrům povede jen těžko. A jmenuje tři, která mají největší potíže. Vládní dokument z minulého měsíce tyto závěry potvrzuje. 

image_587295
Zdroj: ČT24

Prvním problémovým centrem je Mezinárodní centrum klinického výzkumu nemocnice u sv. Anny. „Ve světle údajů vyplývá jako jediná možnost okamžité zastavení projektu a zahájení odpovídajících řízení s příjemcem dotace,“ hodnotí vládní dokument. Ředitel samotného centra situaci nevidí tak černě. „K zastavení projektu, domnívám se, není důvod, protože projekt většinu svých cílů splní,“ uvedl René Samek, ředitel pro strategická zahraniční partnerství. 

V Klecanech nedaleko Prahy vyrůstá kritický projekt číslo dvě. Rozjezd Národního ústavu duševního zdraví stál téměř miliardu. Podle vládního dokumentu ale centrum „vykazuje setrvalou hladinu při získávání prostředků, bohužel tato hladina dosahuje pouze na cca třetiny budoucích nároků centra,“ píše se ve zprávě. Tamní ředitel Cyril Höschl své centrum rovněž brání. „My si slibujeme od náboru dalších talentovaných jedinců z ciziny to, že budou schopni získat v těch soutěžích další účelové peníze,“ ujistil.

Třetím problémovým centrem je podle vlády Ovocnářský výzkumný institut Holovousy. „Nároky centra se v dalších letech dramaticky zvyšují, na rozdíl od zisků příjemce, které doposud setrvale klesají,“ uvádí analýza. Podle ředitele Jaroslava Váchy však ministerská analýza vychází z neúplných a nekorektních údajů.

Po dokončení nových analýz se vláda bude rozhodovat, zda některá centra finančně podpoří. A to přesto, že už teď na to chybí v rozpočtu víc než miliarda.