Služební zákon: Dienstbier upravovat normu nebude, vše předává na vnitro

Praha - Situace kolem služebního zákona se dnes ve vládě vyhrotila. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) dopoledne na brífínku ČSSD uvedl, že legislativci z jeho úřadu nemají čas na to, aby se podíleli na dalších úpravách normy. Sobotka ale před novináři oponoval, že na tom trvá. Oba politici si pak šli spor vyříkat do útrob sněmovny. Dienstbier nakonec na úpravy zákona uvolnil dva ze svých 19 legislativců.

Sám ale s přepracováním normy nesouhlasí a zaštiťovat ji nebude. Zároveň odmítl, že by jeho úřad na služebním zákonu nespolupracoval. Od čtvrtečního rána prý převádí agendu na ministerstvo vnitra. Sněmovna dnes jednání o normě přerušila do 27. srpna. Vláda do té doby předloží pozměňovací návrh dojednaný s částí opozice.

Sobotka dopoledne na tiskové konferenci uvedl, že účast legislativců z Úřadu vlády předpokládá. V zápětí ale Dienstbier novinářům zopakoval, že on se dalších prací účastnit nebude. Jeho úřad pak má podle něj nyní hodně práce a nemá kapacitu, aby podporoval úpravy služebního zákona. Navíc je pro lidi z jeho týmu složité, podílet se na normě, když jejich práce byla znehodnocena. „Někdo říká, že jsou to amatéři, kteří odvedli špatně svoji práci. Jejich nadšení pro podporu jakýchkoliv dalších prací je samozřejmě velmi omezené,“ dodal.

Sobotka ale na opakovaný dotaz novinářů zopakoval, že se legislativci z Úřadu vlády na dalších pracích podílet budou. Dienstbiera si pak odvedl na kobereček, kde ministr nakonec ustoupil. Premiér po schůzce řekl, že jeden legislativec už byl na pomoc vyslán. „Chápu, že (Dienstbier) věnoval hodně energie a úsilí přípravě zákona o státní službě,“ dodal Sobotka k roztržce s tím, že v této otázce už neočekává potíže. Ministra se částečně zastal i předseda ANO Andrej Babiš: „Já mu rozumím, pracoval na tom dlouho a určitě je znechucený, že to přišlo vniveč. Na druhé straně my jsme museli najít nějaké řešení. Některé připomínky opozice byly relevantní.“

Dienstbier: Poskytuji vnitru absolutní součinnost

Dienstbier odpoledne svolal brífink, kde celou situaci kolem služebního zákona vysvětloval. Sobotka po něm prý rezignaci nepožadoval, pokud by neustoupil. Sám také demisi podávat nehodlá: „Není to žádný velký konflikt. Šlo spíše o vysvěltení věcí.“ Ohradil se rovněž proti tomu, že jeho podřízení nespolupracují. Pro ministerstvo vnitra už prý od čtvrtka zpracovávají veškeré podklady toho, co bylo na služebním zákoně uděláno, i přehled úkonů, které je třeba splnit. „Nikdy ani na vteřinu to nebylo tak, že bych chtěl sabotovat další práce na služebním zákoně. Poskytli jsme maximální součinnost,“ zdůraznil.

Ministr ale varoval, že na úpravu zákona bude málo času, což může vést k chybám. Zpozdit se může i spuštění novely. Evropské komisi se podle Dienstbiera nemusí líbit ani zrušení generálního ředitelství. To ale popřela ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO): „Zastřešující orgán, ať už bude kdekoliv v systému, bude plnit funkce, které máme v zákoně.“ Jourová dnes také uvedla, že s vyjednáváním zákona v EU ráda neformálně pomůže, když to Dienstbier odmítl. Oficiálně by ale podle ní vše mělo vést ministerstvo vnitra, které bude novelu zastřešovat.

Dienstbierovy výhrady ke kompromisu služebního zákona

  • Za dva týdny se nedá zákon kvalitně předělat. Rychlé přepracování návrhu může vést k celé řadě chyb.
  • Úpravy povedou ke zdržení v řádu přinejmenším týdnů, což zvyšuje riziko, že se nepodaří spustit bezproblémově státní službu od 1. ledna 2015.
  • Jakýkoliv odklad zákona může znejistit schválení evropských fondů.
  • Zrušení generálního ředitelství a další zásadní změny by se nemusely líbit Evropské komisi a mohly by také ohrozit další čerpání peněz z fondů.
  • Kompromis vyjednaný s opozicí povede k tomu, že státní správa nebude dostatečně odpolitizovaná.

Podle Sobotky byla dopolední reakce Dienstbiera hodně dána tím, že dnes šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil pracovníky vládní legislativy za amatéry. „Já myslím, že si to bere hodně osobně, on se v tom hodně osobně angažoval, ale politiku prostě nelze brát osobně,“ poznamenal Sobotka. Kalousek navíc označil za rozumné, že se Dienstbier vzdal dalších prací na zákoně. „Je to od něj odpovědný přístup. Pokud někdo něco zvorá, tak by v tom neměl pokračovat,“ podotkl bývalý ministr financí.

Do Dienstbiera se ráno pustili i lidovci, kteří jeho chování označili za rozmařilost. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek podle svých slov nevidí důvod, proč by si měl někdo umanout, že své lidi nevyšle do prací, kterých se účastní odborníci z ministerstva vnitra, financí a práce a sociálních věcí. Až bude zaveden služební zákon, nic takového se prý nemůže stát. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky zase Dienstbier nepochopil, že jako ministr nemůže říkat, co chce, či nechce. Když mu vláda dá úkol, musí to udělat, nebo může rezignovat.