Nájemného vraha z Gruzie usvědčilo tetování a jizvy

Praha – V pondělí se policistům podařil na pražském Letišti Václava Havla husarský kousek - zadrželi Gruzínce, který přes naše území cestoval do Portugalska, zřejmě zlikvidovat zatím neznámého člověka. Na recidivistu byl vydán mezinárodní zatykač. Muže policisté přesunuli do vazby, kde čeká na vydávací řízení. Ve vlasti mu hrozí deset let vězení.

Šestatřicetiletý Gruzínec přiletěl pravidelnou linkou Kyjev – Praha, při vstupu předložil falešný ruský pas. Zásahová jednotka ho v pondělí zadržela krátce před polednem. Policistům skutečnou totožnost muže prozradilo jeho tetování na kolenou a rozsáhlé jizvy.

„Podle trasování měl dále pokračovat do portugalského Lisabonu,“ řekla pro ČT mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Podle ní byl cílem jeho cesty zvlášť závažný úmyslný zločin, kdy "byl připraven provést fyzickou likvidaci zatím neznámé osoby. Policisté využili momentu překvapení, když muž předkládal při kontrole padělaný cestovní pas, při zatýkání neměl příležitost se bránit.

Ve výbavě měl kriminálník mimo jiné žloutenku

Při prohlídce cizincových zavazadel našli policisté mimo jiné větší množství metadonu a také zařízení, které umožňuje skrytě sledovat lidi i auta. Muž se přiznal, že metadon užívá. Lékařská prohlídka u něj vedle znaků drogové závislosti odhalila i žloutenku.

Policisté zadrželi na letišti Gruzínce. Cestoval, aby vraždil (zdroj: ČT24)

Gruzínce s bohatou kriminální minulostí znají podle Rendlové bezpečnostní složky mnoha států, zvláště zemí bývalého Sovětského svazu. V roce 2009 byl muž po osmi letech propuštěn z gruzínského vězení, kde si mimo jiné odpykal trest za nedovolené ozbrojování. V Rusku byl několik let vězněn za únos.