Policie obvinila bývalého obchodního ředitele Pražských služeb

Praha - Policie obvinila někdejšího obchodního ředitele Pražských služeb Tomáše Kolingera. Zadržen byl v souvislosti se středeční razií v sídle podniku, po které si detektivové odnesli i řadu dokumentů týkajících se miliardových smluv s pražským magistrátem na svoz odpadu. Kolinger vypovídal na policii asi dvě hodiny. Detektivové se o Pražské služby zajímali už v minulosti, mimo jiné právě kvůli miliardovým tendrům na odpadový svoz.

Kolingerův právní zástupce Eduard Bruna ČT řekl, že nikdo jiný zatím v souvislosti se zátahem v Pražských službách obviněn není. Nelze vyloučit možnost, že obvinění v dohledné době ještě přibudou. Pravděpodobně byl Kolinger zadržen kvůli hospodářské trestné činnosti, podle Bruny se rozjíždějí i výslechy svědků. Samotný Kolinger učinil na policii pouze prohlášení a po dvou hodinách výslech skončil.

Už na začátku roku si detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) vyžádali materiály týkající se dřívějších rozhodnutí rady spojených s Pražskými službami, které město většinově vlastní.

V letech 2012 a 2013 rozhodovala městská rada o přidělení krátkodobých zakázek Pražským službám za miliardy korun. Předkládal je tehdejší radní ODS pro životní prostředí Radek Lohynský, který má už druhý den nedostupný telefon.

Policie obvinila bývalého obchodního ředitele Pražských služeb (zdroj: ČT24)

Pražské služby zmiňovala ve své výroční zprávě také Bezpečnostní informační služba (BIS), a to jako příklad obecní firmy s nejasnou majetkovou strukturou. Kromě hlavního města v ní měla menšinový podíl i společnost Natland se sídlem na Kypru. „Organizovaný zločin mistrovsky a velice úspěšně využíval to, co lze nazvat absencí osobní odpovědnosti některých představitelů státní správy, samosprávy i volených zástupců,“ tvrdí mluvčí BIS Jan Šubert.