ANO má na Ostravsku ambici získat 30 procent

Ostrava - Komunální volby se blíží a kampaň v regionech se pomalu rozbíhá. Nejinak je tomu v Ostravě. Tamní lídr ODS Martin Štěpánek už týdny hlásá z billboardů, že odmítá byznys s chudobou a chce ostravské mládeži zajistit kulturu. Volební jednička ČSSD Lumír Palyza, kterým neotřáslo spojení se stíhaným lobbistou Martinem Dědicem, chce Ostravu vyčistit od hazardu. Komunisté nominovali michálkovického starostu Martina Jurošku, TOP 09 revizního lékaře pojišťovny Martina Piperka. Do dění v moravskoslezské metropoli chce zasáhnout i hnutí ANO, vrátit se plánují lidovci a slyšet je i o Pirátech a zelených, kteří kandidují společně.

ANO nakonec nominovala do čela kandidátky padesátiletého ekonoma, podnikatele a někdejšího generálního ředitele firmy Walmark Tomáše Macuru a s ním v čele chce získat alespoň třicetiprocentní podporu voličů. Jako priority zvolili znovuoživení vylidňujícího se historického centra města, zlepšení spolupráce s městskými obvody nebo podporu podnikání. Hnutí Ostravak, které při předchozích komunálních volbách překvapivě uspělo, si vybral svého zakladatele, mecenáše a vlivného developera Lukáše Semeráka. Známý je mimo jiné jako jeden z nejštědřejších sponzorů Věcí veřejných Víta Bárty. V současné době je radním centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Semerák ale předem tvrdí, že o primátorskou funkci nemá zájem.

Kajnar chce zůstat ve hře

Řada lídrů nadcházejících voleb dosud v Ostravě vládne. Zasedají společně v městské radě vedené primátorem Petrem Kajnarem, která byla složená původně ze zástupců ČSSD a ODS. Během čtyř let se politická příslušnost některých členů změnila, v koalici vládne nepřátelská atmosféra. Kromě náměstka pro sociální věci, školství sport a volný čas Štěpánka, který je lídrem ODS, je radním i volební jednička ČSSD, starosta obvodu Poruba Lumír Palyza, v jehož těsném závěsu je na nové kandidátce náměstkyně za ČSSD Simona Piperková.

A kandidovat opět bude i Petr Kajnar, za stranu, kterou založil po svém vyloučení z ČSSD - Ostravské fórum. Když tento svůj záměr zveřejnil, členové ostravské ČSSD ho vyzvali k okamžité rezignaci na primátorskou funkci. Ze strany ho už předtím vyloučili jako škůdce, když napadl u soudu způsob sestavení krajské kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Odstrčený Kajnar tvrdil, že nebyla sestavena demokraticky, u soudu však neuspěl. Ještě jako jejich lídr přitom dvakrát ve volbách výrazně bodoval.

Madej přešel k Toryům Oldřicha Vojíře

Výzvy někdejších druhů z ČSSD k odstoupení byly vzájemné. Kajnar vyzval k rezignaci zase Palyzu, který ho v primátorském křesle chce nahradit, i Piperkovou, která má podle vedení ostravské ČSSD také zůstat u moci. Kajnar žádal jejich odstoupení poté, co vyšly najevo jejich nadstandardní kontakty s lobbistou Martinem Dědicem, kterého policie podezřívá z ovlivňování veřejných zakázek právě prostřednictvím politiků a stíhá ho za přijímání úplatků. Policie zaznamenala, že oba měli stovky telefonních kontaktů s tímto odposlouchávaným podnikatelem. Oba přitom předtím jakékoliv užší vazby popírali.

A lídrem komunálních voleb v Ostravě bude i další současný Kajnarův náměstek Dalibor Madej, který před časem vystoupil z ODS. Zlákala ho nová strana s názvem Toryové, kterou založil exposlanec ODS Oldřich Vojíř.

Piráti a zelení společně

Do komunální politiky by se chtěl vrátit i exnáměstek Kajnarových předchůdců Evžena Tošenovského z ODS a Aleše Zedníka z ČSSD. Lidovec Zbyněk Pražák, který naposledy vládl v Ostravě v koalici s ČSSD a komunisty, vztahuje z billboardu k Ostravanům své ruce a hlásá, že věří. Ještě jako náměstek byl obviněný z tunelování investičního fondu Kredital, proto se několik let na kandidátkách neobjevoval. Soud ho nakonec zprostil viny.

O možnost mluvit do směřování Ostravy bude bojovat také Česká pirátská strana, a to v koalici se Stranou Zelených. Lídrem je mladý inženýr Lukáš Černohorský, který je mimo jiné mluvčím petičního výboru za záchranu komplexu tří historických budov v centru Ostravy Ostravica-Textilia. Piráti dlouhodobě kritizují současnou komunální politiku, poukazují zejména na vylidňování a chátrání centra.

Poslední den na změny

Výsledky voleb v Ostravě roku 2010

ČSSD - 21 z 55 mandátů (o 3 více než v roce 2006)

ODS - 12 křesel (o 12 méně než roku 2006)

KSČM - 8 křesel (o 2 méně než v roce 2006)

Ostravak - 10 mandátů (nové hnutí, které překvapilo)

TOP 09 - 4 mandáty

Ustavující zastupitelstvo statutárního města Ostrava po volbách v roce 2010.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK