Neodkládejte kontrolu komínů, jen loni ty neudržované způsobily na tisíc požárů

Praha - Kontroly komínů by lidé neměli nechávat na poslední chvíli. Hasiči jen loni napočítali 960 požárů, za které mohly právě špatně vyčištěné a neudržované komíny. Přitom na svoji každoroční povinnost by lidé měli podle Společenstva kominíků myslet už teď. Na podzim, před začátkem topné sezóny, totiž mohou být v pořadníku i několik týdnů.

Lidé by na kontrolu komína měli myslet pravidelně. Většina z nich ji nechává až na poslední chvíli - než začnou znovu topit. Podle kominíků je ale nejlepší doba na jaře či v létě, kdy jsou ještě podmínky stále dobré. „Máme delší světlo, lepší počasí k lezení po střechách.  Lidé jsou raději, pokud kominíci mohou přijít domů třeba v pět hodin a ten kominík je schopen i po páté hodině kontrolu provést,“ konstatoval Jiří Koutný ze Společenstva kominíků ČR.

Lidé přemýšlí, jak povinnost obejít

Přestože od roku 2011 platí nařízení vlády stanovující povinnost nechat si komín nejméně jednou ročně prohlédnout, hodně lidí přemýšlí, jak nařízení obejít. „Bohužel se povědomí našich občanů zajišťovat si vlastní bezpečnost stále snižuje, místo aby narůstalo,“ dodal Vasil Pekar z Profesní komory požární ochrany. Podle hasičů mnoho lidí spíš přemýšlí, jak předpis obejít, než aby se zajímali, jaký má vlastně smysl. Kontrolovat a pokutovat lidi za jeho porušení nemohou.

Pokud ovšem komín není v pořádku, riziko požáru se výrazně zvyšuje. Hasiči každý rok zasahují téměř u tisícovky takových případů. „Podle hasičských statistik nejvíce požárů vzniká vznícením sazí v komíně,“ upozornila mluvčí HZS ČR Nicole Zaoralová. Pokud pojišťovny zjistí, že za požárem stojí právě zanedbaná údržba, odmítají platit. Kominíci tak radí, aby lidé raději investovali právě do pravidelné kontroly. Ta přijde na pět set až tisíc korun. Nižší cena je důvodem k ostražitosti - za ni totiž často místo kontroly podvodníci nabídnou jen povinné razítko.

Hasiči nabádají, aby lidé nezanedbali kontrolu komínů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod