Neoprávněné restituce lukrativních pozemků prý odkryly Pandořinu skříňku

Praha – Případ neoprávněné restituentky lukrativních pozemků v Praze Emílie Bednářové, jehož okolnosti vyšetřuje policie, byl podle Transparency International promyšleným podvodem. Nešlo prý navíc o ojedinělý případ – nevládní organizace proto zaslala otevřený dopis ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) i premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), v němž oba vyzývá, aby se těmito případy zabývali.

Neoprávněný restituční nárok Bednářové na pozemky po velkostatkáři Juliu Bečvářovi vyšel najevo poté, kdy dědicové požadovali jako náhradní pozemky mimo jiné parcely na Žižkově, na nichž mezitím začal Metrostav stavět bytový komplex. Právníci firmy při analýze historických dokumentů zjistili, že Bednářová nebyla Bečvářovou příbuznou, ale pouze dědičkou ze závěti. Proto neměla ze zákona na pozemky nárok, což v následném sporu mezi restituenty a Metrostavem potvrdil soud.   

V kauze, o níž minulý týden informovaly Hospodářské noviny, však nejde pouze o tyto pozemky. Velkostatkářova rodina včetně údajně příbuzné Bednářové už totiž dříve vysoudila mimo jiné skoro sedm hektarů parcel naproti Thomayerově nemocnici v ceně až 1,4 miliardy korun, čtyřhektarovou zahradu v Kunraticích u rybníka Šeberák či areál v Hodkovičkách o rozloze asi pěti hektarů. Na Bednářovou přitom připadá zhruba polovina z třímiliardového nároku, uvedla na dnešní tiskové konferenci vedoucí právní poradny Transparency International Radka Pavlišová.   

Podle předsedy nevládní organizace Davida Ondráčky jde o podvod spočívající především v tom, že někdo na Státním pozemkovém úřadu posvětil statut restituenta i lidem, kteří na to nárok neměli. „Podle nás není jiná možnost, než že to bylo výměnou za korupci,“ podotkl Ondráčka. Transparency navíc zjistila, že nejde o ojedinělý případ. „Jde o odkrytí Pandořiny skříňky. Je jasné, že takto propracovaný mechanismus se nezrodil v hlavě jediné neoprávněné restituentky,“ řekla Pavlišová.  

V otevřeném dopise ministru zemědělství a premiérovi TI poukázala na to, že by se orgány činné v trestním řízení měly pečlivě věnovat roli advokáta Daniela Honzíka, který Bednářovou zastupoval. „Podle nás byl jedním ze scénáristů,“ uvedla Pavlišová. „My chceme pro premiérovi a ministru zemědělství, aby v tomto případě zaktivizovali veškeré možnosti na ochranu institucí, které mají pozemky vydávat a které jsou dnes terčem nájezdníků – příkladem je třeba Thomayerova nemocnice nebo kojenecký ústav v Praze–Krči, které ty právní nástroje nemají,“ dodal v Interview ČT24 Ondráčka. Stát prý ještě může podniknout kroky, které by zamezily případným ztrátám.

Lukrativní pozemky navíc byly od restituentů velmi záhy převedeny na nové majitele, kterými se staly anonymní firmy. Mezi jejich akcionáři mohou být podle Ondráčky například pražští kmotři. Soudní spory se vedou také o další pozemky v miliardových hodnotách: „Mělo by se vyšetřit, kdo je hlavním scénáristou těchto podvodů,“ dodal Ondráčka. 

„Ministerstvo zemědělství si plně uvědomuje závažnost této kauzy ve všech ohledech,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení ministerstva zemědělství Radek Melichar. Ministerstvo proto podle něj intenzivně komunikuje s pozemkovým ústavem s cílem objasnit minulé protiprávní jednání a zmírnit škody. „Resort zároveň prošetřuje okolnosti případu i rozhodovací praxi, která umožnila vznik pochybení,“ dodal Melichar.