Protikorupční policii opouští její šéf Komárek

Praha - Šéf protikorupční policie Milan Komárek ke konci tohoto měsíce z osobních důvodů odchází ze své funkce. Útvar dočasně povede současný náměstek ředitele Jaroslav Vild. Policejní prezident Tomáš Tuhý plánuje nového ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) vybrat do podzimu.

Milan Komárek končí v čele protikorupční policie (zdroj: ČT24)

„Plukovník Komárek mě informoval, že svůj post opouští z osobních důvodů, které jsem vyslechl a plně je respektuji. Také jeho práce si velmi vážím. V době jeho působení se podařilo Útvar odhalování korupce a finanční kriminality stabilizovat. Splnil také nesmírně důležitou roli při přípravě a uzavírání dohody o potírání daňové kriminality, tzv. daňové 'Kobry',“ prohlásil policejní prezident. 

Komárek u policie zůstává

Tuhý dodal, že je to pro něj nová informace: „Konečné řešení v tuto chvíli připraveno není. Předpokládám, že ÚOKFK bude mít kompletní vedení na podzim.“ S Komárkem však počítá i nadále v řídících funkcích Policie ČR.

Komárek se stal šéfem protikorupční policie v polovině loňského června. Funkci získal ve výběrovém řízení. Předtím působil jako náměstek krajského policejního ředitele ve Středočeském kraji.

Protikorupční policie
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Protikorupční policie prověřuje a vyšetřuje vedle korupce také hospodářskou a finanční trestnou činnost. V loňském roce útvar předal žalobcům návrh na podání obžaloby například v kauzách Promopro, nákupu vozů Tatra pro českou armádu, údajně zmanipulovaných zakázek kolem bývalého hejtmana Davida Ratha či v případu náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky a exředitele IT odboru Milana Hojera.

Policejní prezident dnes také poděkoval za více než dvacetiletou práci u policie Bedřichu Koutnému, který se ke stejnému datu, tedy 31. červenci, rozhodl rezignovat na post ředitele policie ve Zlínském kraji. Jeho nástupce chce vybrat v nejbližších dnech.