Třetina žen na kandidátce nebo velká sankce, navrhuje vnitro

Praha - Aby strany získaly po volbách celý příspěvek na mandát, měl by podíl žen na kandidátních listinách pro volby do sněmovny a krajských zastupitelstev přesáhnout 30 %. V opačném případě by stát politickým stranám příspěvek na mandát zhruba o 30 % snížil. Takový návrh do připomínkového řízení poslalo ministerstvo vnitra, neboť mu to uložil plán legislativních prací vlády. A úpravu do něj prosadil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Na návrh zákona upozornil deník Právo, podle kterého ale koaliční ANO, pravicová opozice i komunisté předlohu kritizují.

Návrh má ženy zapojit více do veřejného a politického života. „Zastoupení žen v české politice je dlouhodobě nízké. V žebříčku sestavovaném Meziparlamentní unií je Česká republika v současné době na 60. místě ze 144 zemí, spolu s Eritreou a Uzbekistánem,“ uvádí důvodová zpráva k návrhu. Když dojde na srovnání v rámci Evropské unie, je zastoupení žen ve volených orgánech v Česku na podprůměrné úrovni.

Ženy nemají vyplňovat poslední místa kandidátky

Současně má kvóta stanovit i rozmístění žen na kandidátkách, tak aby strany pravidlo neplnily jen formálně umístěním žen na zadní nevolitelná místa. Na prvních dvou místech kandidátky by tak měli být zástupci obou pohlaví a nejméně jedna žena by měla být také v každé následující trojici kandidátů.

Úryvek ze zprávy ministerstva vnitra

„Vzhledem k tomu, že se ukazuje, že ani za poslední roky demokratického vývoje nedospěla česká politická kultura k atmosféře otevřené větší participaci žen, vede cesta přes navrhovanou legislativu.“

Při nesplnění kvót by se příspěvek na mandát poslance pokrátil na 598 500 korun z běžných 855 000 korun ročně. Za člena krajského zastupitelstva by pak strany za rok braly 166 250 místo 237 500 korun.

První schůze nové Poslanecké sněmovny
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zastoupení žen ve sněmovně se po posledních dvou volbách pohybuje kolem pětiny, na kandidátkách jich bylo kolem 27 procent. Podobné je to u krajských zastupitelstev a kandidátek pro krajské volby. „Nelze předpokládat, že by se poměr žen v zastupitelských orgánech v České republice zvýšil přirozenou cestou,“ zdůvodňuje dokument potřebu změny zákona. Ovšem zavedení kvót pro komunální nebo evropské volby návrh nepředpokládá.

Nařízení pro minimální podíl žen na kandidátkách uplatňují dobrovolně politické strany v severských zemích. A například Francie je má nastaveny v ústavě a Belgie, Španělsko, Slovinsko a Polsko ve volební legislativě. V Polsku dokonce nemůže být přijata kandidátní listina s nedostatečným podílem žen.

Vydáno pod