Kritizovaný přílepek zvedá platy ústavních soudců o desítky tisíc

Praha - Ústavní soudci by díky kritizovanému přílepku mohli už brzy dostat výrazně přidáno. Jejich plat by se totiž stanovil ze stejného základu jako u ostatních soudců, ne z nižšího jako u poslanců, senátorů, ministrů či prezidenta. Senát dnes sice novelu s přílepky ani neschválil ani nezamítl, pošle ji ale prezidentovi. Miloš Zeman o zvýšení platů ústavních soudců sám v květnu senátory požádal. Je tak pravděpodobné, že zákon podepíše. Účinnost by pak nabyl zřejmě od září.

Předloha původně měla jen přispět k obměně předsedů kolegií nejvyšších soudů. Ve sněmovně se k ní ale přidaly přílepky. Jeden z nich se týká právě platů ústavních soudců. Mnozí senátoři tuto praxi ostře kritizovali. V minulosti ji odmítl i samotný Ústavní soud. Proti zvýšení výdělků se ale členové horní komory nestavěli. Ústavní soudci totiž dostávají méně než mnozí soudci nižších instancí.

Podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) sice formálně část o zvýšení platů představuje „klasický přílepek“, věcně ale „o něj tak moc nejde“. S novelou o soudech totiž podle ní téma souvisí. Zvýšení platů pro ústavní soudce označila za krok správným směrem. „Jde o ničím nezdůvodněné znevýhodnění ústavních soudců proti ostatním soudcům,“ dodala.

JAK SE ZVÝŠÍ PLAT ÚSTAVNÍCH SOUDCŮ (hrubá měsíční mzda s náhradami)

  • Předseda Ústavního soudu: ze 169 300 na 211 000 korun
  • Místopředseda: ze 146 000 na 181 900
  • Ústavní soudce - předseda senátu: ze 122 200 na 152 300 korun

SOUČASNÉ PLATY OSTATNÍCH SOUDCŮ

  • Předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu: 194 200 korun
  • Místopředsedové: 165 900 korun

Z přítomných 62 senátorů a senátorek 23 předlohu podpořilo, 12 ji odmítlo a 28 se zdrželo. Pro schválení bylo potřeba 32 hlasů. Novelu s přílepky se pak nepodařilo ani zamítnout. Poputuje tak na stůl prezidentovi a začne platit, pokud ji Zeman podepíše, nebo nechá bez podpisu. Může ji ale také vrátit poslancům. To se ale zřejmě nestane, protože Zeman sám senátory o zvýšení platů ústavních soudců požádal.  

Ústavní soudci dostávají plat podle stejných pravidel jako poslanci, senátoři, ministři, prezident či členové některých rad. Jejich výdělky se tak stanovují ze základny, která činí 51 731 korun. Podle funkce se tato částka násobí příslušným koeficientem. Před úspornými škrty pravicové vlády se základna rovnala 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý rok. Ostatní soudci si zachování této báze prosadili u soudů, jejich platy se tak nyní vypočítávají z částky 64 495,75 korun.