Ani po šesti letech soudy neví, kdo má na svědomí smrt ženy po porodu

Opava - Šest let čeká Petr Hladký z Kravař na Opavsku odpověď na to, proč zemřela jeho žena pár dnů po porodu i přesto, že ji v bolestech několikrát odvezl do nemocnice. Okresní soud obviněné lékaře osvobodil. Krajský soud ale nařídil, aby případ projednal od začátku jiný soudce. Spor by teď měli rozhodnout ústavní soudci.

Devětadvacetiletá žena zemřela na otravu krve způsobenou zánětem dělohy. Přestože porod byl spontánní a bez komplikací, zhruba desátý den po porodu začala mít problémy. Nejprve se zvýšenou teplotou navštívila lékařskou službu první pomoci, pak byla vyšetřena také na gynekologicko-porodnickém oddělení Slezské nemocnice. Kromě teploty však bylo vyšetření ženských orgánů bez nálezu a pacientka byla propuštěna do domácí péče.

O den později mladá matka opět navštívila lékaře kvůli problémům s močením. Byla vyšetřena na urologickém oddělení, ani to však nepotvrdilo žádný nález. Ještě ten večer však začala mít potíže s dýcháním a vyjela k ní záchranka. Když ji záchranáři nakládali do sanitky, její stav se prudce zhoršil. Přestože o její život bojovali hodinu, ženu nezachránili.

Policisté v souvislosti se smrtí mladé maminky nejprve obvinili lékařku Slezské nemocnice v Opavě. Podle znaleckých posudků Ústřední znalecké komise při Ministerstvu zdravotnictví ČR a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci lékařka nedodržela správný léčebný postup. Přibližně o měsíc později si obvinění vyslechl i lékař, který provozuje soukromou praxi a v nemocnici působil externě.

Smrt Petry Hladké podle rozhodnutí opavského okresního soudu nezavinili lékaři, kteří ji vyšetřovali, ale vzácný typ streptokoka. Krajský soud měl ale jiný názor a nařídil, aby kauzu od začátku projednal jiný soudce. Se změnou senátu ale nesouhlasil jeden ze dvou původně obžalovaných lékařů a poslal ústavní stížnost. Od poloviny března mají případ na stole ústavní soudci, kdy rozhodnou, ale kvůli změně soudce zpravodaje není jasné.

Petr Hladký žádné odškodnění nepožaduje. Trestní oznámení podal po smrti manželky proto, aby se dověděl, proč musela zemřít i přesto, že ji lékaři několikrát po porodních komplikacích vyšetřovali.