Ústavní soudci dostanou asi přidáno, a to díky přílepku k zákonu

Praha - Ústavní soudci by už brzy mohli dostat výrazně přidáno. Jejich výdělek by se stanovil ze stejného základu jako u ostatních soudců, ne z nižšího jako u poslanců, členů vlády či prezidenta. Senát tento návrh ve čtvrtek nejspíš schválí. Podporuje ho ČSSD, proti není ani opoziční ODS. Růst platů upravuje tzv. přílepek k zákonu, tuto praxi ale Ústavní soud v minulosti odmítl. „Ústavní soudci mají nyní nižší plat než soudci obecných soudů,“ poznamenal předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD).

Výbor přílepek o růstu platu, který se dostal do novely o soudcích, už podpořil. Ústavní soudci by tak měli dostat přidáno díky legislativnímu postupu, proti němuž se Ústavní soud v minulosti postavil a odmítl ho. „Ať si Ústavní soud tento přílepek zruší sám,“ zavtipkoval Antl.    Antlovo vyjádření pobavilo šéfa senátorského klubu ODS Jaroslava Kuberu. „Uvrhl Ústavní soud do neřešitelného problému,“ řekl Kubera na Antlovu adresu.

Se zvýšením platů Ústavních soudců a s přílepkem podle něj ale ODS nemá problém, důstojná odměna ústavním soudcům se měla prý už řešit dávno. „Nemáme tak striktní stanovisko k přílepkům. Má na ně právo každý. Při hlasování se pak rozhodne, zda ta věc stojí za to,“ dodal Kubera.

Podle návrhu by se hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu i s náhradami mohl zvednout ze 169 300 na 211 000 korun. Místopředseda by pobíral 181 900 místo 146 000 korun. Plat s náhradami ústavního soudce - předsedy senátu by vzrostl ze 122 200 na 152 300 korun. Například předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nyní mají i s náhradami 194 200 korun, místopředsedové 165 900 korun.

Ústavní soudci dostávají plat podle stejných pravidel jako poslanci, senátoři, ministři, prezident či členové některých rad. Jejich výdělky se stanovují ze základny, která činí 51 731 korun. Podle funkce se pak tato částka násobí příslušným koeficientem. Před úspornými škrty pravicové vlády se základna rovnala 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý rok. Ostatní soudci si zachování této báze prosadili u soudů, jejich platy se tak nyní vypočítávají z částky 64 495,75 korun.

Aby stejná základna platila i pro ústavní soudce, je potřeba souhlas Senátu i podpis prezidenta. Horní komora má jednání o novele o soudech v plánu ve čtvrtek. Předloha původně měla jen přispět k personální obměně předsedů kolegií nejvyšších soudů.

Vláda tento týden schválila ale také novelu o platech ústavních činitelů, podle nichž by se plat ústavních soudců stejně jako poslanců či senátorů v příštích čtyřech letech měl odvíjet od základny 52 248 korun. Předloha teď putuje do sněmovny, poté ji dostanou senátoři.