Za odposlechy dostal expolicista podmínku, kdo je objednal, soud neví

Děčín – Za sledování telefonů na objednávku neznámé osoby potrestal soud bývalého varnsdorfského policistu Mariana Hudce a bývalého detektiva Michala Kondlu podmíněnými tresty na 26 a 20 měsíců, upozornil deník Mladá fronta Dnes. Mezi telefony, na které se dvojice disponující policejní technikou zaměřila, byly i přístroje patřící spolupracovníkům tehdejšího prezidenta Václava Klause či předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Marian Hudec v letech 2009 a 2010 sledoval na Kondlovu objednávku telefony více než 40 politiků, podnikatelů, novinářů i představitelů justice. Hudec zadával požadovaná čísla do případů, kterými se při své policejní práci zabýval, soudci mu poté jejich sledování schválili v domnění, že v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním je to potřeba. Podle soudce Radomila Bajera, který expolicistu Hudce a Michala Kondlu potrestal podmínkou, ale zůstává za případem jedna velká neznámá. „S ohledem na jména poškozených je těžko představitelné, že by je odsouzený policista monitoroval sám pro sebe. Tomu nemůže věřit nikdo. Bylo by samozřejmě dobré znát objednavatele, ale takové důkazy spisový materiál neobsahoval,“ řekl Mladé frontě DNES děčínský soudce Radomil Bajer.

Ani jeden z potrestaných mužů se vynesení rozsudku nezúčastnil. Advokátka Hudce Hana Riedlová uvedla, že nemá od klienta souhlas k tomu, aby se k případu vyjádřila. Ponechala si však lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti verdiktu neodvolá. Státní zástupce se odvolávat nebude.

Vydáno pod