Padlého četaře Ivo Klusáka doprovodily čestné salvy

Jičín - Stovky lidí se dnes v Jičíně rozloučily se čtyřiatřicetiletým četařem Ivo Klusákem, který 8. července zahynul po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Do smuteční obřadní síně se s ním přišli rozloučit kromě rodiny a přátel také příslušníci české armády, ministr obrany Martin Stropnický a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Pohřeb, při němž byl Klusák in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka a od ministra obrany dostal vyznamenání Kříž obrany státu in memoriam, probíhal za doprovodu vojenských poct. Na začátku obřadu nad smuteční síní přeletěl v nízké výšce třikrát bojový vrtulník Mi24. Pohřeb zakončily tři salvy vypálené čestnou stráží a státní hymna. Na přání rodiny se pohřeb konal bez účasti médií.

Ministr Stropnický, který měl nad rakví zesnulého projev, ve vyjádření pro novináře připomněl svou nedávnou návštěvu u jednotky v Afghánistánu. „Zažili jsme velice tragický týden, sloužíme tam jedenáctý rok a za poslední týden se počet našich obětí zdvojnásobil. Z jednotky v Bagrámu jsem cítil, že to vnímají a že to není vůbec lehké. Ale to poslední, co by pro ně přicházelo v úvahu, je to vzdát, tu práci, ten svůj úkol,“ řekl. Nynějším cílem je podle ministra minimalizovat rizika pro vojáky, kteří v Afghánistánu dál slouží. „Mír, který vnímáme jako samozřejmost, samozřejmost není,“ řekl k významu obětí.

Ivo Klusák
Zdroj: ČTK/PR/Armáda ČR/Armáda ČR

Na Klusáka, po němž zůstala manželka a půlroční dcera, zavzpomínal jeho kolega major Pavel Mráz. „Byl to spolehlivý voják. Takový tichý introvert, kluk vzadu. Ale kdykoliv jste potřebovali, tak vám vytáhl trn z paty, kdykoliv pomohl a nikdy pomoc neodmítl,“ řekl. Pohřbu se z dalších osobností zúčastnili předseda Sněmovny Jan Hamáček a arcibiskup Dominik Duka.

Klusák do armády nastoupil v červenci 2000 a po celou dobu své profesní kariéry byl příslušníkem 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Ze základní pozice pancéřovníka postoupil přes řidiče až na staršího operátora velitelského družstva 2. výsadkové roty. Sloužil v šesti zahraničních misích, z toho čtyřikrát v Afghánistánu.

Při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu zemřelo pět českých vojáků. Již minulý týden měli pohřby v Chomutově, Hradci Králové a v Týništi nad Orlicí padlí vojáci David Beneš, Jan Šenkýř a Libor Ligač. Poslední rozloučení s rotmistrem Jaroslavem Lieskovanem, který zemřel až 14. července po převozu do Česka, bude v úterý v Hradci Králové.

Na pomoc pozůstalým padlých kolegové z armády nechali zřídit speciální konto 44665522/0800 s variabilním symbolem 916 a do dnešního dne se na něm sešlo 2,099 milionu korun, sdělil Jan Oulík z Charity ČR, která sbírku zaštiťuje. Sbírka potrvá do konce srpna. Její výtěžek bude rozdělen rovným dílem mezi rodiny obětí.