Poslanci ANO chtějí zákaz kouření v restauracích – už za půl roku

Praha – Skupina poslanců hnutí ANO chce do půl roku vykázat kuřáky z restaurací. Poslanecké sněmovně předkládají návrh novely, která kouření ve všech stravovacích zařízeních zakáže jedinou větou – a proti stopce tabákovému kouři není ani koaliční ČSSD, byť by upřednostňovala návrh, který pro vládu připravuje ministerstvo zdravotnictví.

ANO chce do půl roku vyhnat kuřáky z hospod (zdroj: ČT24)

Zákaz kouření upravuje zákon „o opatřeních před škodami působenými tabákovými výrobky“; v platnost vstoupil v roce 2006 a poslední změnou prošel před čtyřmi lety, když zákonodárci přidali provozovatelům restaurací a hospod povinnost označovat, jestli je jejich podnik kuřácký, nebo jestli má oddělené prostory. Novou změnu normy nyní chystá Radek Vondráček, poslanec hnutí ANO ze Zlínského kraje a nekuřák.

„Moje novela je jednoduchá. Do zákona se přidá jedno písmenko a bude to znamenat konec kouření v restauracích,“ uvádí ke svému návrhu. Podle něj by mělo přibýt do příslušného paragrafu písmeno C v následujícím znění: Zakazuje se kouřit ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování.

„Jednoduše řečeno to znamená konec kouření ve všech restauracích, barech, všude kde se prodávají potraviny. A potravina znamená jednak pokrm, ale i nápoj,“ dodává Vondráček. Změna by mohla začít už za půl roku; s ní by se pak mohly zrušit také vestavby, které některé restaurace vybudovaly pro oddělení kuřáckého prostoru od nekuřáckého.

Zapálit si bez omezení? Dnes jen ve třetině hospod

V současnosti si mohou kuřáci bez omezení zapálit ve třetině restaurací, v ostatních podnicích mají buď úplný zákaz, nebo vyhrazené místo, restaurace se také často stávají zcela nekuřácké v čase obědů (podrobněji zde). Striktní zákaz se ale řadě provozovatelů příčí. „Je to můj soukromý objekt. Já za něj platím daně, já za ně zodpovídám a de facto to je můj byt,“ odmítá záměr poslanců Babišova hnutí Miroslav Hodek, výčepní kuřácké hospody U vystřelenýho oka v Praze na Žižkově.

Vinohradská restaurace U Bulínů je naopak nekuřácká už dnes a změny se neobává. „Pokud má restaurace co nabídnout – především kvalitní jídlo, ale i milý a slušný personál, zajímavý prostor –, tak se nemusí bát nekuřáckého provozu,“ říká její majitel Tomáš Tuzar.

Němeček chce počkat na svůj zákon

Proti záměru poslanců z ANO zakázat kouření v restauracích nejsou ani koaliční partneři. I když zatím návrh novely nečetli, se zpřísněním podmínek souhlasí. „Dlouhodobě zastávám názor, že bychom mohli v restauracích a barech v České republice s kouřením skončit,“ uvádí premiér Bohuslav Sobotka.

Sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček by ale upřednostňoval vyčkat; jeho rezort totiž připravil vlastní návrh zákona, který má kabinet podle legislativního plánu projednat v prosinci. „Vítám, že je tu jasná podpora další skupiny poslanců, se kterou můžeme počítat při našem komplexním protikuřáckém zákoně,“ reaguje na Vondráčkovu iniciativu. Platnost ministerského návrhu je plánovaná na rok 2016.

Kouření zabije každý rok zhruba 18 tisíc Češek a Čechů. Z nich 8 000 zemře na rakovinu, 7 000 na nemoci srdce a cév, 2 000 na nemoci respirační a tisíc na jiná onemocnění. Podle analýzy Evropské komise je navíc Česko v regulaci kouření nejumírněnějším státem Unie; ve 14 státech už totiž vyhlásili absolutní zákaz kouření ve všech veřejných uzavřených prostorách, platí např. ve Velké Británii, Francii, Španělsku nebo Řecku.