Zeman odmítl jmenovat Veselého do čela ústeckého soudu

Praha - Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat Jana Veselého do čela Krajského soudu v Ústí nad Labem. Veselého doporučila ministryně spravedlnosti Helena Válková poté, co uspěl u výběrové komise, kterou tehdy vedla Hana Marvanová. Proti jeho navržení protestovala rada tamního soudu. Důvodem odmítnutí jsou podle prezidenta nedostatečné pracovní výsledky Veselého a to, že jím řízený mělnický soud dlouhodobě obsazuje poslední místa v hodnocení kvality. Zeman prý zohlednil i negativní stanovisko Soudcovské unie. Válková už se nechala slyšet, že Zemanovo rozhodnutí akceptuje, vyhlásí nové výběrové řízení. Sám Veselý prohlásil, že nemá jak reagovat. Prezident rozhodl, je to jeho pravomoc, podotkl odmítnutý soudce.

„Pan prezident vyjádřil souhlas se jmenováním soudce Milana Bořka předsedou Krajského soudu v Brně a odmítl jmenovat soudce Jana Veselého předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem vzhledem k jeho nedostatečným pracovním výsledkům. Pan prezident při svém hodnocení zohlednil stanovisko Soudcovské unie a také fakt, že Okresní soud v Mělníku se umisťoval v žebříčku hodnocení na posledních místech,“ řekl pro ČT prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Válková reagovala vyjádřením, že vítá prezidentovo rozhodnutí jmenovat soudce Bořka. V případě Krajského soudu v Ústí nad Labem vyhlásí ministryně nové výběrové řízení „tak, aby se mohl nový předseda ujmout své funkce od 1. října tohoto roku“.

Veselý působí jako předseda Okresního soudu v Mělníku, který vede od března 2008. Soudcovská rada ústeckého soudu Válkovou upozorňovala mimo jiné na to, že nemá patřičnou praxi u krajského soudu. „Nikdy nebyl na stáži u Krajského soudu v Praze a nebyl ani na stáž ke krajskému soudu navržen,“ psala ministryni počátkem června soudcovská rada. Stáž u krajského soudu přitom podle ní bývá standardním předpokladem pro kandidáty na předsedy krajských soudů.

  • Právník Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Wintr: „Prezident využil své pravomoci. Zákon o soudech a soudcích, který upravuje jmenování předsedů krajských soudů, byl změněn v roce 2008 tak, že nejsou jmenováni ministrem spravedlnosti, ale prezidentem republiky na návrh ministra… Důvodem byla větší kontrola, aby o jmenování rozhodovaly dvě osoby. Musí se oba shodnout, v tomto případě se neshodli, takže pan Veselý nebude jmenován předsedou krajského soudu.“
  • Poslanec ČSSD Jeroným Tejc považuje za nezvyklé rozhodnutí prezidenta nejmenovat navrženého předsedu krajského soudu: „Věřím, že pro to má vážné důvody, protože konkrétní kandidát prošel výběrovým řízením. Na straně druhé prezident není podpisovým automatem, aby pouze vykonával rozhodnutí jiných.“
  • „Prezident má právo se rozhodnout, je ale dobré, a k tomu se kdysi v jiné věci vyjádřil i Ústavní soud, že každé rozhodnutí má i odůvodnit, což, jak jsem četl, i udělal,“ prohlásil poslanec ODS a exministr spravedlnosti Pavel Blažek. Odůvodnění ze strany prezidenta považuje sám za dostačující.

Komise neměla podklady

Náměstek ministryně Robert Pelikán v červnu České televizi řekl, že výběrová komise, která se pro Veselého předsednictví u krajského soudu vyslovila, neměla k dispozici všechny podklady. „To se prostě nedělalo, že by se k těm kandidátům posbíraly podklady,“ uvedl náměstek.

Prezident se při svém rozhodnutí přiklonil  ke stanovisku Soudcovské unie. Ministryně Válková při hledání nového šéfa severočeské justice prý udělala chybu, protože si vyžádala doplňující informace pouze u soudce Veselého, čímž diskriminovala ostatní uchazeče. Rovněž skutečnost, že si musela vyžádat doplňující informace o jeho odborné způsobilosti, prý poukazuje na to, že „výběrová komise neměla při svém rozhodnutí k dispozici veškeré relevantní materiály ke všem uchazečům.“

Výběrovou komisi vedla Marvanová, kvůli výběrovému řízení skončila

Právě kvůli výběru šéfů Krajských soudů v Ústí a Brně vypukl spor mezi ministryní spravedlnosti a tehdejší náměstkyní Hanou Marvanovou. Marvanová v Interview ČT24 uvedla, že někteří justiční funkcionáři si změny na soudech nepřejí. „Výsledek výběrového řízení některým lidem v justici nevyhovoval a mám pocit, že tito lidé si nyní našli cestu i k panu prezidentovi,“ prohlásila.

Upozornila také na to, že konkurz na předsedu ústeckého a brněnského soudu proběhl podle stejných, dlouhodobě nastavených pravidel, přičemž vítězství Bořka nikdo nezpochybnil. „Výběrové řízení proběhlo řádně. Nestandardní postup nastal až po něm,“ dodala a poukázala tak na to, že ministerstvo si o Veselém dodatečně vyžádalo další dokumenty.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková po rozporech Hanu Marvanovou odvolala z pozice náměstkyně, ale zároveň uvedla, že výsledek výběrového řízení na šéfa ústeckého soudu bude respektovat.

Druhý návrh Zeman odkýval

Zeman zároveň odsouhlasil druhého navrženého kandidáta na předsedu krajského soudu - Milana Bořka, který by měl od října šéfovat Krajskému soudu v Brně. Bořkovu nominaci bude v pondělí projednávat vláda, která se chtěla na schůzi zabývat i návrhem na jmenování Veselého.

  • Krajské soudy v Ústí nad Labem a v Brně byly v letech 2009 až 2011 zmiňovala ve výročních zprávách Bezpečnostní informační služba. Upozorňovala na možné prorůstání s podsvětím a klientelismus na těchto soudech.