Nicneříkající lži, hodnotí obhájci Švábova gangu klíčovou výpověď

Praha – Soud se členy gangu Michaela Švába spěje do finále, v závěrečných řečech advokáti zpochybnili výpověď spolupracujícího obviněného Daniela Dimitrova, která podle státního zástupce usvědčila skupinu z únosů a vražd podnikatelů. Právníci ale tvrdí, že výpověď obsahuje řadu lží a navíc z ní není jasné, kdo konkrétně vraždy spáchal.

Zástupci ostatních šesti obžalovaných u pražského městského soudu uvedli, že Dimitrov postupuje zcela účelově, protože ze své praxe bývalého policisty dobře ví, co dělá. „Je nutné posoudit jeho motivaci ke spolupráci s policií,“ padlo od jednoho z nich. Další uvedl, že Dimitrov se „snaží dělat lepším“. Pro tři z obžalovaných požaduje státní zástupce doživotí, pro Dimitrova pak minimálně 20 let vězení. Uvedl, že kdyby muž nespolupracoval, čekal by ho rovněž návrh doživotního trestu.

Dimitrov dorazil k soudu v doprovodu speciální jednotky Vězeňské služby v helmách, kuklách a každý s několika zbraněmi ho hlídali. Kvůli přiznání mu mohlo totiž hrozit nebezpečí. Po celou dobu soudního jednání měl neprůstřelnou vestu a na hlavě kuklu, aby ho nemohla vidět veřejnost. V jeho těsné blízkosti stáli dva muži z jednotky, další hlídal vchod, jeden stál opodál u advokátů a další sledoval zezadu veřejnost.

Švábův gang podle obžaloby lákal pod různými záminkami vytipované bohaté lidi do ciziny, kde je pak věznil a nutil, aby si svobodu koupili miliony korun. Údajně ve dvou případech - v Itálii a Dubaji - skupina unesené podnikatele usmrtila.

Obžaloba považuje Švába za organizátora skupiny. Lákání bohatých lidí do ciziny Šváb již dříve přiznal, odmítá ale vymýšlení vražd, přičemž tvrdí, že u nich také nebyl. Ve výpovědích zaznělo, že to byly „excesy, ke kterým nemělo dojít“. Podle obžaloby zavraždil dvojici podnikatelů obžalovaný Petr Klement. Usvědčila jej údajně výpověď Dimitrova. Klement naopak tvrdí, že vraždil Dimitrov. Žalobce také uvedl, že důkazy v kauze - například nahrávky a textové zprávy - dokazují, že Šváb dopředu počítal se „zmizením“ dvou movitých Čechů, ale nechtěl u toho být.