S dostavbou D11 se začne za týden

Praha - Dlouho očekávaná dostavba dálnice D11 do Hradce Králové začne 22. července. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už podepsalo dodatky ke smlouvám se zhotovitelem. Dálnice teď končí necelé tři kilometry před Hradcem Králové. Stavba pak bude plynule pokračovat dál směrem na Smiřice. Za ani ne tříkilometrový úsek dálnice zaplatí stát stavební firmě Eurovia zhruba jednu miliardu.

Vizualizace ŘSD: Stavba D11 (zdroj: ČT24)

ŘSD konkrétně podepsalo valorizační dodatek ke smlouvě se zhotovitelem, tedy konsorciem firem Eurovia, Metrostav a Strabag. Původní smlouva je přitom z roku 2002. Stavba dálnice D11 skončila v roce 2006 asi 2,5 kilometru před Hradcem Králové.

Dohodnutá cena představuje podle ministra dopravy Antonína Prachaře snížení ceny o 18 procent proti tomu, co si mohla Eurovia podle původní smlouvy nárokovat. Kromě navýšení ceny o takzvanou valorizaci, která má být kompenzací za dlouholeté přerušení stavby, jednal se zhotovitelem stát rovněž o dalších podmínkách, jako je převzetí archeologického průzkumu. 

Královéhradecká radnice zahájení dostavby dálnice přivítala. „Na dálniční spojení s Prahou čekáme desítky let. Dostavba D11 do Hradce Králové zároveň umožní pokračovat ve stavbě dálnice dál k polským hranicím,“ prohlásil hradecký primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub). 

Křižovatka v Opatovicích nad Labem
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Spory o výkup pozemků

Dostavba zatím obejde pozemek, který patří sestrám Ludmile Havránkové a Jaroslavě Štrosové. O jeho výkup usiluje město Hradec Králové, které ho pak poskytne státu. Silničáři tedy „přeskočí“ úsek asi 300 metrů na parcele obou sester, na který zatím nemají stavební povolení. Stavět budou dál ve směru na Hradec Králové-Kukleny. „Začneme stavět tam, kde není žádný problém. To znamená, že začneme s křižovatkami a mosty,“ vysvětlil mluvčí ředitelství silnic Jan Rýdl.     

Pozemky, které vlastnila výhradně Havránková, už stát získal. Štrosová předtím v lednu 2012 státu svou polovinu pozemku darovala. Ministerstvo financí ale darovací smlouvu nepřijalo a odkup se nakonec odehrál na konci letošního června.

Dálnice D11 v současnosti spojuje Prahu a Hradec Králové v délce 84 kilometrů. Výhledově má dosáhnout délky 154 kilometrů a dále pokračovat přes Jaroměř a Trutnov do Polska. Po dokončení rychlostní silnice R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí bude dnes existující část D11 sloužit i jako druhé dálniční spojení mezi Čechami a Moravou, a odlehčí tak dálnici D1. Komunikace D11 se staví od roku 1978.