Trestní oznámení přerušilo řízení o rozkladu proti odvolání Dohnala

Praha - Spor mezi bývalým šéfem Vězeňské služby Petrem Dohnalem a ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou skončí u soudu. Zjistil to server lidovky.cz. Válková pár dní před vypršením lhůty přerušila takzvané řízení o rozkladu, který podal Dohnal v dubnu po svém odvolání. Válková argumentuje novým trestním oznámením, které by se mohlo týkat Dohnalovy éry, sám bývalý šéf věznic naopak mluví o účelovém protahování a chystá žalobu.

Ministryně odvolala Dohnala v dubnu, protože prý ztratila důvěru v jeho schopnost vykonávat funkci. Dohnal podal proti odvolání rozklad, řízení o rozkladu mělo skončit tento pátek, píšou Lidovky.cz. Začátkem července ale Vězeňská služba podala Generální inspekci bezpečnostních sborů podnět k vyšetřování zakázky na kuchyňské vybavení, a ministerstvo proto rozhodnutí o rozkladu odložilo.

„8. 7. informoval současný generální ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek paní ministryni Helenu Válkovou o tom, že bylo podáno oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu v souvislosti s veřejnou zakázku velkokuchyňská technologie. Přičemž trestní řízení může souviset s výkonem funkce bývalého generálního ředitele,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Nejsem ani podezřelý, bární se Dohnal

Sám Dohnal ale tvrdí, že Válková jen účelově oddaluje rozhodnutí o rozkladu. Není dle svých slov z ničeho stíhán, z ničeho obviněn a není z ničeho ani podezřelý. „Takže je to naprosto účelová věc. My se svým právním zástupcem podáme na ministryni spravedlnosti žalobu na nečinnost, dozrál čas i na podání případných žalob na pomluvu a ochranu osobnosti,“ reagoval Dohnal. Údajně předražené vězeňské zakázky s ním prý nijak nesouvisí.

Vězeňská služba na svém webu sdělila, že zakázka na dodávku kuchyňských technologií za 22 milionů korun, které se týká podnět k vyšetřování, byla podle nezávislého posudku předražena o desítky procent. „Jde ovšem pouze o jednu ze zakázek, které chceme nechat prověřit,“ uvedl generální ředitel služby Pavel Ondrášek. Podnět k trestnímu řízení chce Vězeňská služba podat i v případě také údajně předražené zakázky na dodávku eskortních autobusů za více než 100 milionů.