Těžce poraněný voják je v Česku. Další byl zraněn

Bagrám - Český voják zraněný v úterý v Afghánistánu je od nedělního večera zpět v Česku. Do vlasti ho přepravil vojenský speciál. Voják byl následně vrtulníkem přepraven do Ústřední vojenské nemocnice. Nadále je ve velmi vážném stavu. Zároveň byl dnes v noci zraněn další český voják. Utrpěl středně těžká zranění a byl převezen do americké vojenské nemocnice.

Voják, který se vrátil do Česka, známý jako rotmistr J. L., byl součástí hlídky, která byla v úterý napadena poblíž základny Bagrám v Afghánistánu. Při sebevražedném atentátu zemřeli další čtyři čeští vojáci, dva afghánští policisté a několik civilistů. „Vojenský speciál Airbus A-319 se zraněným na palubě přistál krátce po půl sedmé večer na letišti v Praze Kbelích. Převoz se uskutečnil za doprovodu týmu lékařů a odborného zdravotnického personálu,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Po příletu do Česka byl voják transportován vrtulníkem W-3A Sokol do Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicích. V nemocnici se podrobí dalšímu vyšetření a následné léčbě. „Stav těžce zraněného vojáka je velmi vážný. S ohledem na rodinu vojáka nebudeme poskytovat podrobnosti k jeho zdravotnímu stavu,“ dodala mluvčí.

„Je to velmi riskantní operace“

V Afghánistánu byl v noci na dnešek středně vážně zraněn další český voják. Jeho hlídka byla podle Růžičkové napadena o půlnoci afghánského času z ručních protitankových zbraní. Útok se odehrál u základny Bagrám, kterou česká jednotka hlídá. „Je to velmi riskantní operace nejenom pro českou armádu, ale pro jakékoliv ozbrojené síly našich spojenců,“ komentuje situaci Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu AČR. Afghánská půda vře víc než obvykle kvůli sporným prezidentským volbám. Jen v noci a během dnešního ráno přišlo o život jedenáct afghánských policistů a vojáků, tři vojáci NATO utrpěli zranění.

Jednotka palbu opětovala. Zraněn byl šestatřicetiletý desátník J.M., který obsluhuje střeleckou věž vozidla. „Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám, kde se podrobil operaci. Jeho stav je stabilizovaný,“ dodala Růžičková.

Po úterním útoku čeští vojáci obnovili hlídkování v pátek. Vedení armády uvedlo, že kvůli bezpečnosti mohou být omezeny pěší hlídky. „Musíme jednat o tom, aby vykonávání těch patrol vyloučilo nebo minimalizovalo podobná rizika do budoucna,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle něj by se mohl charakter hlídek českých vojáků v Afghánistánu kvůli opakovaným útokům dočasně změnit. Strategie dalšího postupu se prý nyní připravuje.

S útokem se česká hlídka setkala i v polovině června, kdy ji povstalci napadli protitankovými střelami. Lehce zraněn byl desátník J. K., který i přes poranění pokračoval v boji. Následně byl americkým velením oceněn za hrdinství.

Sobotka: Investujeme do spojenectví

„Ukazuje to, že bezpečnostní situace v Afghánistánu není dobrá, nicméně platí, že mise byla schválena a my počítáme s jejím konáním do konce letošního roku. Na podzim povedeme diskuzi o tom, jakým způsobem bude vypadat naše působení v Afghánistánu v dalších dvou letech,“ komentoval incident pro ČT premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Českou účast v Afghánistánu označil za solidaritu se spojenci. „Ve 38. roce jsme si stěžovali, že nám spojenci nepřišli na pomoc. Teď určitým způsobem investujeme do toho, že spojenecké závazky budou v budoucnu platit, kdykoli by to potřebovala Česká republika,“ dodal. Pokračování mise podpořil i předseda opoziční ODS Petr Fiala. „Je v zájmu České republiky, abychom se na misi podíleli,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

Prezident Miloš Zeman uvedl, že jeho vzkaz české veřejnosti v souvislosti s nejnovějším útokem je stejný jako v případě předchozího neštěstí. „Ten vzkaz je stále stejný. Uvědomte si, že v Afghánistánu - a nejenom tam - se bojuje za bezpečnost českých občanů, například za to, aby nám nikdo nevyhodil do povětří ať už Wilsonovo nádraží nebo Nuselský most nebo Václavské náměstí nebo cokoli jiného,“ prohlásil Zeman.

Strážní jednotka na základně Bagrámu je tvořena 150 vojáky z 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů české armády. Jejich úkolem je hlídkovat v okolí základny, zabraňovat raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů. Na místě jsou od dubna. Od října by je měli vystřídat kolegové ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice.