Paměť národa: Mobilní aplikace nabízí nově i příběhy železné opony

Praha - Stovky Čechoslováků zemřely pod tíhou železné opony, mnohým dalším se zaryla do životů. Jejich příběhy teď po 25 letech od jejího pádu, přináší sdružení Post Bellum v mobilní aplikaci Paměť národa. Podél hranice nabízí autentické nahrávky pamětníků doplněné archivními fotografiemi.

Aplikace nabízí příběhy železné opony (zdroj: ČT24)

Ještě před 25 lety pohyb kolem státní hranice lidem naháněl strach. Nyní kolem ní mohou procházet a poslouchat příběhy lidí, kterým vzala kus života. Aplikace nabízí 200 takových nahrávek. „Funguje to tak, že já jsem teď ve Valticích na hraničním přechodu a nejbližší příběh, který tady je, tak je příběh pana Josefa Čočka – vidím fotografii, můžu si pustit jeho nahrávku,“ vysvětlila koordinátorka projektu Lenka Kopřivová.

Jedním z těch, kteří se o svůj příběh podělili, je i Milan Kolář. Po nepovedeném útěku dvou mladíků do Rakouska skončil i ve svých 14 letech ve vězení. „Začali mně vykládat, že jim hrozí vězení, no a mně jich bylo líto a já říkám, tak dobře, já vám teda pomůžu,“ vzpomíná. Julie Hrušková, oceněná Zlatou lípou ministra obrany, zase vypráví, jak kvůli převádění přátel do Rakouska skončila na 11 let za mřížemi a kvůli brutálním výslechům potratila.

Vzpomínky pamětníků lemují 866 kilometrů dlouhou Stezku železné opony od Aše až k Břeclavi.  Tvůrci projektu doufají, že v chytrých telefonech budou postupně další příběhy přibývat.

Aplikace nabízí příběhy železné opony
Zdroj: ČT24
Vydáno pod