Spor o „monacké“ daně: Kvitové se zastal ministr i sdružení

Praha – Úspěšná tenistka Petra Kvitová svádí další souboj. Sportovní kulisy ale tentokrát střídají spíše ty mediální. Rozruch vyvolala kritika poslance za ČSSD Stanislava Humla. Politik se pozastavuje nad tím, že čerstvá vítězka Wimbledonu má po vzoru dalších sportovců od října trvalou adresu v Monaku, a tím pádem tam také platí daně. Huml to vnímá jako neúctu k vlastní zemi, která Kvitové ke sportovním úspěchům pomohla. Sama tenistka nechce nijak reagovat, zastala se jí ale odborná veřejnost i premiér Sobotka nebo ministr Chládek.

Monako jako cílová destinace pro dobře vydělávající sportovce - a také ochrana před nemilosrdně vyšším zdaněním. Mezi českou elitou, a zejména tou tenisovou, nejde o nic výjimečného. Příběh, který nyní na internetu kdekdo Kvitové vytýká, se dostal až do politických kruhů. Ke kritickým hlasům se totiž přidává také poslanec Stanislav Huml. Svým krokem se prý Kvitová obrací zády k zemi, která ji z velké části tenisově vychovala. „Nevím, jestli těch pár procent, o která na daních zaplatí míň, stojí za to, že tím jaksi odvrhuju to, že mi třeba Česká republika k tomu úspěchu pomohla,“ tvrdí člen sněmovny.

Sama tenistka se rozhodla, že narážky na změnu trvalého bydliště nebude komentovat. Podle manažera Karla Tejkala se ale její uspořené peníze rozhodně v Čechách promítnou. „Petra Kvitová investuje miliony korun do své přípravy v České republice a z toho jsou následně placeny daně. Všechny příjmy jsou daněny v zemích, kde vyhraje. I peníze z Wimbledonu jsou daněny v Anglii,“ vzkázal člen nejužšího týmu tenistky.

Zastánce má Kvitová i mezi kolegy ze sportovní branže. Postavil se za ni třeba Český tenisový svaz, Mezinárodní tenisová federace a taky premiér ČR, který by si na řádné výběru daní měl dle vládního prohlášení potrpět. Důležitější je prý fakt, koho tenista navenek reprezentuje, než adresa jejího bydliště.

Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu: „Mluvil jsem s výkonným viceprezidentem ITF, který doslova říkal, že Petra Kvitová je ambassador světového tenisu. Je to vynikající hráčka, skvělý reprezentant České republiky. Byl opravdu velice nemile překvapen a cítil jsem z toho takové rozladění.“

Bohuslav Sobotka, premiér: „Je to poznámka pana poslance Humla. Není to stanovisko sociální demokracie.“

Marcel Chládek, ministr školství, mládeže a tělovýchovy: „Byť chápu že se někdo stěhuje do Monaka, tak není nutné ji za to kritizovat, protože není první a pravděpodobně ani poslední, a já si myslím, že bude velmi dobře, když bude nadále reprezentovat Českou republiku… Takovýto sportovec na této úrovni vrací nazpátek do státu jako středně velká fabrika. I to první vítězství v minulosti možná zaplatilo daně na mnoho let přípravy dalších tenistů do budoucna.“

Například klasická daň z příjmu se v Monaku s několika výjimkami vůbec nedaní. V Česku je naopak patnáctiprocentní. Pro ilustraci: člověk s příjmem milion korun tak ušetří 150 tisíc korun na dani z příjmu. Naopak za sociální a zdravotní pojištění si oproti tuzemsku připlatí o něco víc. V konečném součtu mu ale stále zbude o 73 tisíc korun více. „Vyplatí se to všem, jejichž příjem je nějakým způsobem vyšší - to znamená řádově v milionech korun,“ dodává analytik společnosti Bisnode Michal Řičař.

K těm, kdo chtějí žít a danit pod monackou vlajkou, je navíc tento ministát velmi otevřený. Na jeho území může zůstat každý, kdo zde prokazatelně pracuje, podniká nebo jednoduše ukládá dost peněz na účet. Musí ale také mít kde bydlet, což v Monackém knížectví není levná záležitost. Například byt o rozloze 65 metrů čtverečních s terasou zde v přepočtu může stát skoro 55 milionů korun.

Petra Kvitová s wimbledonskou trofejí
Zdroj: ANDY RAIN/ČTK/AP

Je třeba dodat, že Kvitová následovala to, co je pro řadu českých sportovců léta zaběhnutá praxe. V Monaku formálně bydlí většina českých tenisových špiček, modelky nebo podnikatelé. Adresu začínající Monako či Monte Carlo má namátkou Tomáš Berdych, Radek Štepánek, Lucie Šafářová i Srb Novak Djokovič. K dalším rezidentům se řadí například fotbalista Jan Koller s rodinou, modelka Tereza Maxová a nechybí ani podnikatel a lobbista Ivo Rittig.

Že přitom nejde v případě českých tenistů o nenovější trend, nýbrž dlouhodobou záležitost, ukazuje příběh Bohdana Ulihracha. Českou adresu na monackou změnil už před 18 lety. „Nastartoval to, myslím, Petr Korda s Karlem Nováčkem. Vesměs všichni jsme tam měli trvalé bydliště a i spousta světových tenistů,“ otevřeně přiznává. I tehdy ale knížectví vítalo zahraniční rezidenty pod určitými podmínkami. Zájemce si musel minimálně pronajmout byt a určitý obnos peněz vložit na rok do tamní banky. Závazkem bylo také strávit zde minimálně půl roku.

Podle Bohdana Ulihracha Monako už není tím, čím bývalo. Daňové rozdíly mezi Českem a Monakem se od doby, kdy tam žil, výrazně změnily. Po skončení kariéry tak zamířil zpět na českou adresu. Současný krok tenistky – a zejména jeho zdůvodnění – Ulihrach hodnotí jako „netaktické“. „Chyba byla, že Petra řekla, že se tam odstěhovala z daňových důvodů. Když jsem žádal o bydliště, tak vím, že říkali, že všechno se má říkat, hlavně jen ne daňové důvody,“ dodává.

Kolik lidí si kvůli výhodnějším daním zvolilo trvalé bydliště v jiné zemi, není možné jednoznačně zjistit. Mnohem lepší přehled ale mají úřady o firmách. V Evropě je mezi nimi nejpopulárnější Nizozemsko. Vlastníka zde má více než 4 000 společností. Důvodem přitom nejsou nízké daně, ale spíše stabilní podnikatelské prostředí. Další v žebříčku je Kypr se zhruba 2 000 registrovanými firmami. Jen od začátku roku se jich tu přitom nově zapsalo přes 50. Třetí příčku obsadila další země Beneluxu: Lucembursko. V Monaku, které je pro řadu lidí symbolem daňových rájů, má majitele „jen“ 48 podniků.

Počet firem registrovaných v daném státě:

  • Nizozemí        4 274
  • Kypr              2 071
  • Lucembursko  1 145
  • Monako          48

Zdroj: Bisnode