Proti obřímu odškodnému za nepodařený porod se nemocnice odvolala

Praha – Vinohradská nemocnice se odvolala proti rozsudku, podle nějž měla zaplatit 30,3 milionu korun rodině chlapce, který se zde v roce 2009 narodil ochrnutý. Nemocnice nezpochybňuje nárok rodiny na odškodnění, nicméně usiluje o mimosoudní vyrovnání. Plánovaný porod skončil ochrnutím, slepotou a hluchotou dítěte, které nyní vyžaduje celodenní péči.

„Vnímáme tragičnost případu, velké a trvalé poškození dítěte a utrpení rodiny, ale stanovená výše odškodného je pro nemocnici příliš vysoká i přesto, že podstatnou část nákladů uhradila pojišťovna,“ uvedl mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Odškodné se skládá zhruba ze čtyř milionů bolestného a z více než 26 milionů, které žádala rodina jako náhradu za ztížení synova společenského uplatnění. Podle soudkyně Andrey Dobřichovské Gedeonové nedostal chlapec šanci začít žít běžný život a částka je přiměřená. Hluché, slepé a ochrnuté dítě krmí rodiče pomocí břišní sondy.

Šlo o selhání lidského faktoru, tvrdí nemocnice

Podle pojistné smlouvy se nemocnice podílí spoluúčastí pět procent z odškodnění. Podle zákona je povinna spravovat majetek státu s péčí řádného hospodáře, tedy využít všech možností výši spoluúčasti snížit, uvedl mluvčí. „Domníváme se, že v tomto případě došlo k selhání lidského faktoru. Vedení nemocnice vyjadřuje hlubokou lítost a nikdy nezpochybňovalo fakt, že rodina má právo na odškodnění,“ dodal Matýsek.

Soud se již dříve zabýval trestní odpovědností lékaře. Podle obžaloby nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a naznačovaly komplikace. Tím údajně spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a porušil své povinnosti. Soud ale loni v březnu lékaře osvobodil, neprokázalo se, že skutek spáchal. Dítě nakonec vytáhla kleštěmi jiná lékařka, podle revizního posudku ale měla jednat důrazněji - rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi.

Spor o odškodné pokračuje odvoláním (zdroj: ČT24)

Pokud by rozsudek začal platit, šlo by o nejvyšší částku vysouzenou na nemocnici kvůli pochybení při porodu. Dosud nejvíce, 18 milionů korun, přiznal Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 ochrnuté matce dvou dětí z Horního Slavkova na Sokolovsku. V sokolovské nemocnici jí v roce 2003 lékaři vstříkli kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do komatu a je ochrnutá. Sumu zaplatil kraj. V roce 2007 pak Prostějovská nemocnice zaplatila odškodné 16,5 milionu korun manželům z Prostějovska za pozdní resuscitaci jejich syna. Novorozenému chlapci se na čas zastavilo srdce, přestal dýchat a utrpěl nevratné poškození mozku.