Kiska v Praze pohřbil Ficův sen o značce Made in Czechoslovakia

Praha – K obnově značky Made in Czechoslovakia nedojde. Slovenský prezident Andrej Kiska na oficiální návštěvě Prahy její návrat odmítl, česko-slovenskou spolupráci (nejen) v obchodní diplomacii ale spolu s prezidentem Zemanem podpořil. Zájem obnovit mnohaleté obchodní pojmenování československých výrobků loni na podzim deklaroval slovenský premiér Fico a jeho tehdejší český protějšek Jiří Rusnok.

„Co je třeba uvítat, jsou reálné projekty společných česko-slovenských investic, které v současnosti probíhají například v Černé Hoře. Značka Made in Czechoslovakia je ale minulostí, každá země si bude budovat své národní značky k vlastní prosperitě a národní hrdosti,“ prohlásil nový slovenský prezident Andrej Kiska na tiskové konferenci po setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Značku Made in Czechoslovakia chtěl obnovit slovenský premiér (a Kiskův vyzyvatel z prezidentské volby) Robert Fico a jeho tehdejší český protějšek Jiří Rusnok. Oba politici si od tohoto korku slibovali posílení česko-slovenského obchodu v zemích, kde byla zavedená husákovská ekonomika – zmiňovali Vietnam, Mongolsko a africké země (podrobněji zde). I navzdory zamítavému stanovisku k obnově československé značky se ale oba státníci podle Zemana shodli na užší spolupráci v hospodářské diplomacii na třetích trzích.

Zeman chce společné visegrádské drony, Kiska víc českých studentů

Kiska do Česka přijel se záměrem přesvědčit Strakovu akademii a Pražský hrad ke společnému sdílení nákladů na obranu. Prezident Zeman se tomu podle svých slov nebrání – a nezůstal by jen u sdílení nadzvukového letectva, akcentuje i spolupráci v oblasti zbrojního průmyslu a posílení obranné jednotky visegrádské skupiny. „Nepředstavuji si ji jako tankovou brigádu kombinovanou s dalekonosným dělostřelectvem, to by byla příprava na minulou válku, ale např. jako bezpilotní letouny a helikoptéry.“

Státníci se shodli i na tom, že je potřeba usilovat o propojení obou zemí další, severní dálnicí – dosud Česko se Slovenskem spojuje jen jižní cesta mezi Brnem a Bratislavou. Kiska potom uvedl, že je pro Slovensko inspirativní úroveň českého vysokého školství. „To, že stále víc a víc slovenských studentů přichází studovat do Čech, nás staví před otázku, kam pokročily vysoké školy v Čechách a jak posunout dál naše vysoké školy – aby k nám naopak přišli čeští studenti,“ podotknul Kiska.

Předvolební podpora Fica? Čo bolo, to bolo

Prezidenti Kiska a Zeman se v Praze nesetkávají poprvé. Společně večeřeli už na visegrádském setkání v Budapešti, Miloš Zeman – který v prezidentské volbě podpořil Kiskova protikandidáta Fica – tehdy ale prohlásil, že si na novou hlavu slovenského státu názor ještě neudělal.

Jejich dnešní tisková konference se nesla v přátelském tónu. Zeman označil za pochopitelné, že jako levicový politik podpořil sociálního demokrata Fica, česko-slovenské partnerství to podle něj nijak nenaruší – mj. proto, že mezi ním a Kiskou údajně dobře zafungovala „personální chemie“. Slovenský prezident potom mluvil o „lidském souzvuku“.

O přijetí eura nový slovenský prezident hovořil také s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). „Každý krok, který přitáhne investory, je důležitý. Přijetí eura bylo v tomto smyslu obrovským krokem,“ obhajoval Kiska vstup Slovenska do eurozóny. Podle Štěcha by o tom Česko také mělo uvažovat, pokud bude dál vykazovat ekonomický růst a plnit kritéria pro přijetí společné evropské měny. 

Kiska, který do Česka přiletěl oproti zvyku státních návštěv bez manželky, si dnes rovněž prohlédl katedrálu svatého Víta na Pražském hradě a navečer se u pomníku Milana Rastislava Štefánika na Petříně poklonil památce jednoho ze zakladatelů samostatného Československa. Na závěr své premiérové návštěvy Česka se sešel k pracovní večeři s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).