Čtyři čeští vojáci zahynuli v Afghánistánu po útoku sebevraha

Kábul – Při sebevražedném útoku u afghánského Bagrámu zahynuli čtyři čeští vojáci, další Čech je těžce zraněný, avšak mimo ohrožení života. Jde o největší jednorázovou ztrátu české armády v mírových misích. Počet mrtvých českých vojáků v Afghánistánu vzrostl po dnešním útoku na devět.

K tragédii došlo v 05:15 SELČ při patrole v okolí základny Bagrám, když explodovalo improvizované výbušné zařízení. Podle informací České televize měl útočník nálož zřejmě umístěnou na kole, a když projížděl kolem českých vojáků, tak se odpálil. Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková dodala, že patrola byla v tu chvíli mimo vozidlo a v prostoru prováděla rutinní činnost. 

„Následkem výbuchu utrpěli čtyři čeští vojáci rotmistr D. B. (1986), četař I. K. (1980), desátník J. Š. (1975) a desátník L. L. (1981) smrtelná zranění,“ dodala mluvčí. Rotmistr J. L. (1975) utrpěl při explozi těžké zranění a byl převezen do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám. Útok spáchal sebevražedný atentátník a následně se k němu přihlásilo islamistické hnutí Taliban. Mezi oběťmi je i deset afghánských civilistů a dva afghánští policisté.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil smrt českých vojáků za tragickou a šokující událost a ocenil jejich hrdinství. Prezident Miloš Zeman vyjádřil rodinám padlých vojáků hluboký soucit a hlubokou úctu k jejich boji proti mezinárodnímu terorismu. Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyjádřil hlubokou lítost nad zmařením životů: „Za svobodu a bezpečnost musíme bojovat i za našimi hranicemi. Věříme, že jejich oběť nebyla zbytečná a opět nám ukázala, jak zákeřným protivníkem je hnutí Taliban.“ Ministr obrany Martin Stropnický nařídil stáhnout vlajky u ministerstva obrany na půl žerdi. 

Premiér Bohuslav Sobotka: „Jde o tragickou a šokující událost. Je to velmi smutná zpráva pro celou Českou republiku. Jako předseda vlády bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým, rodinným příslušníkům a přátelům vojáků, kteří zahynuli. Chtěl bych ocenit hrdinství vojáků, kteří padli při obhajobě principů svobody a demokracie, které Česká republika dlouhodobě hájí. Chci se skutečně poklonit památce těchto novodobých českých hrdinů.“

V Bagrámu je největší spojenecká základa - se 40 tisíci vojáky je velká jako okresní město. Pro koaliční jednotky v zemi představuje zásadní strategické místo. Nachází se zde letiště se dvěma přistávacími dráhami pro letouny všech velikostí - včetně strojů Boeing C-17, Globemaster II či Antonov An-124.

Sobotka: Zahraniční mise budou dál pokračovat

Spolu s americkými kolegy ji hlídá 150 Čechů.Česká strážní jednotka má za úkol zabránit útokům povstalců. Hlídkuje proto i v 15kilometrové zóně v okolí Bagrámu. Mezi místními lidmi jsou Češi 10 až 12 hodin denně. Vojáky zde navštívil na konci června i náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002, mandát mají schválený do konce roku 2014. V zemi jich v tomto roce působí asi 270. Po roce 2014 by na současnou operaci ISAF měla navázat mise Resolute Support, jejíž přesný obrys zatím není znám. V Afghánistánu se zatím vystřídalo téměř 5 000 českých vojáků a v důsledku války jich devět zahynulo. Dnešní tragická událost by ale podle premiéra Bohuslava Sobotky neměla na probíhající misi nic změnit. „Jakákoliv diskuse, ve které bychom se bez širší úvahy snažili přehodnocovat naši misi, by znevážila oběti všech našich vojáků,“ uvedl.  

image_580414
Zdroj: ČT24

Výběr těžce zraněných a mrtvých českých vojáků v Afghánistánu:

4. května 2007 - V provincii Badachšán zahynul voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další byli těžce zraněni.
17. března 2008 - Příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce; zahynuli i dva Dánové.
30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják poté, co terénním vozem najel na nálož; další čtyři z vozu byli zraněni.
17. dubna 2009 - Tři vojáci působící v Lógaru utrpěli zranění (jeden z nich těžké), když jejich vůz najel na výbušné zařízení.
31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul voják, když s autem najel na improvizované výbušné zařízení. Při výbuchu zahynul i afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni (jeden z nich těžce).
9. října 2011 - V olomoucké vojenské nemocnici zemřel český voják, který byl v červenci těžce zraněn na misi v Afghánistánu. Utrpěl střelné poranění při útoku na základnu v provincii Vardak.
7. září 2012 - Při raketovém útoku na základnu Shank v afghánské provincii Lógar byl těžce zraněn český voják.
8. července 2014 - Při sebevražedném útoku u afghánského Bagrámu zahynuli čtyři čeští vojáci, další Čech byl těžce zraněn.