Zákon s lesními školkami nepočítá

Praha – Lesní školky protestují proti novému zákonu o dětských skupinách, který schválili poslanci. Tvrdí, že je pro ně likvidační. Jejich zástupci teď chtějí vyzvat senátory, aby zákon odmítli. Dnes se na tom shodli na mimořádném setkání v Českých Budějovicích. V tuzemsku funguje asi stovka lesních školek, zatím bez jasných pravidel.

Zákon, od kterého si lesní školky slibovaly lepší postavení, podle nich naopak možnosti péče o děti zužuje. A tak se bojí o svojí existenci. „Zákon přesně definuje, jak má vypadat péče o děti. A lesní mateřské školy se do těchto parametrů zkrátka nevejdou. Bylo by plýtvání prostředků budovat zázemí, které nový zákon požaduje,“ vysvětluje Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských školek. 

Ministerstvo prodloužilo lhůtu, aby se mohly lesní třídy zařadit do sítě klasických mateřských škol. „Uděláme maximum při jednání s ministerstvem školství a zdravotnictví, protože tam jde o hygienické předpisy,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). 

Hygiena kámenem úrazu

Toho se ale lesní školky obávají, děti tráví celý den venku a těžko by hygienické normy plnily. „Je to alternativní způsob péče o předškolní děti a neměla by být garantovaná státem,“ míní ředitelka odboru ochrany a podpory zdraví a zástupkyně hlavního hygienika ČR ministerstva zdravotnictví Jarmila Rážová. 

Události: Konec lesních školek? (zdroj: ČT24)

S tím lesní školky souhlasí, ale dodávají, že zákon o dětských skupinách jim to neumožňuje. Začaly už proto oslovovat senátory, aby normu poslancům vrátili. „Asociace lesních mateřských škol spolupracuje s řadou organizací, kterých se také týká zákon o dětských skupinách. A budeme usilovat o to, aby Senát rozhodl, jestli toto je ta nejlepší cesta,“ dodává Valkounová. Pokud to nevyjde, zástupci lesních školek chtějí hledat jinou cestu, jak úředníky přesvědčit, že by měly fungovat dát. 

Vydáno pod