Kampaň: Při skákání do vody myslete. Banální čin může být fatální

Praha – Se začátkem prázdnin lékaři znovu varují před neuváženými skoky do neznámých vod. Pro chvilku zábavy totiž může následovat několik let či celý život zdravotních komplikací – zejména při poranění míchy. Česká asociace paraplegiků (osob s poškozením míchy) nyní rozjíždí kampaň, která míří na nebezpečné skoky do vody. Představuje odborné diskuse i postřehy lidí, kteří se svěřují se svými často doživotními následky.

Při neuvážených skocích do vody hrají často roli alkohol nebo drogy. Pod jejich vlivem jsou totiž sníženy schopnosti úsudku a odhadu situace. Někdy ale stačí jen hecování okolí. „Často se setkáváme se situacemi, kdy lidé skáčou po hlavě do svých zahradních bazénků nebo někde, kde voda není,“ konstatuje ředitelka asociace paraplegiků Alena Jančíková. 

Na co si dát pozor aneb ty nejsi skokan:

„Varujeme před skoky z výšky do neprověřené vody, kde může být jen malá hloubka či pevné předměty pod hladinou. V těchto případech dochází nejen ke zranění hlavy, ale mnohdy také páteře nebo i míchy s velmi vážnými následky, nezřídka i trvalou invaliditou nebo smrtí postiženého,“ nabádá mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

I malý náraz přitom znamená například pro křehkou krční páteř velké ohrožení. Čím výše se přitom mícha poraní, tím horší následky to pro tělo má. „Pokud je to v oblasti krční páteře, je porušena hybnost horních i dolních končetin. Pokud je poškozena hrudní bederní část, zasáhne jen hybnost dolních končetin,“ popisuje primář Spinální jednotky Fakultní nemocnice Motol Jiří Kříž.

Zbytečná zranění s doživotními následky (zdroj: ČT24)

Martin Zach - Muž roku, který skončil na vozíku

„Žádná rána to nebyla. Prostě jsem jen narazil a najednou jsem se nemohl hýbat,“ tvrdí Martin Zach, který si do smrti bude pamatovat exhibici před pěti lety. Tehdy po úspěšném účinkování v soutěži Muž roku skočil na lyžích do rybníka. Tři měsíce strávil v motolské nemocnici – šrouby mu nyní drží pohromadě šest obratlů. I díky poctivé rehabilitaci částečně rozhýbal ruce. „Některé svaly zůstaly, ale nemám úchop, nehýbu prsty a od prsou dolů necítím nic,“ dodává Zach.

Šéfka asociace paraplegiků: „Poranění míchy je nezvratné.“

Jen v pražském Motole ročně pečují až o 70 pacientů s poraněním míchy. Asi dvě třetiny z nich jsou způsobené úrazem. Kvůli skoku do vody loni zbytečně ochrnulo 12 lidí. Letos lékaři evidovali úmrtí například před méně než měsícem, kdy na následky poranění hlavy a míchy zemřel muž po skoku do vody v lomu na Berounsku.