Církve: Již rozdaný majetek nebudeme striktně žádat zpět

Velehrad - Církev nebude striktní při přebírání majetku v případech, kdy by restitucí vznikly lidem objektivní potíže. Shodli se na tom biskupové na svém plenárním zasedání v moravském Velehradě. Půjde ale jen o případy, kdy byl neúmyslně porušen blokační paragraf. Ten před schválením zákona o restitucích zakazoval převádět majetek zabraný církvím po roce 1948.

U situací, kde nebyl dodržen blokační paragraf, bude církve zjišťovat, zda šlo o nedopatření úředníků, nebo o spekulativní záměr. V prvním případě se bude církev snažit postupovat maximálně vstřícně, aby obcím nebo jednotlivcům nevznikly problémy. V případech, které vedly ke spekulacím a nezákonnému obohacování, se ale církev svého práva domáhat bude. „Vnímáme to jako svůj příspěvek k boji proti korupci v české společnosti. Církev deklaruje, že nebude žalovat stát za to, že nedodržel lhůty, které si sám v zákoně stanovil. Budeme to chápat jako společnou cestu k nápravě některých křivd, které byly církvi v minulosti učiněny,“ dodal generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Církev chce v duchu papeže Františka také ukázat, že jí nejde o majetek, ale o poslání. „Už v současné době významnou část toho, co církev má, používá ve prospěch lidí, kteří to potřebují,“ uvedl Holub. Zmínil například hospice nebo charitativní zařízení. „Chceme, aby peníze nefungovaly jako cíl, ale jako prostředek k tomu, abychom mohli pomáhat,“ dodal.  

Církev nebude žalovat stát kvůli nedodržení lhůt

Ke konci června, kdy vypršela lhůta pro vypořádání, byla podle Holuba vydána zhruba čtyři procenta majetku, o který církev požádala. Písemně uzavřené dohody byly i na dalších asi šest procent. „Nicméně asi 90 procent žádostí je ještě v procesu. V žádném případě ale ve většině nejde o žádosti, které by byly odmítnuty a o nichž by měly rozhodovat soudy,“ dodal.

Duka s určitým zpožděním při vydávání majetku počítal. „Nejsem překvapen. Jsem sice optimista, ale nejsem fantasta a snílek,“ uvedl. Připomněl také, že na zpomalení měly vliv změny vycházející z pádu Nečasovy vlády. Věci se ale podle něj posunují dopředu: „Jednáme s příslušnými ministerstvy a můžeme říci, že ta ochota nastupuje. Nemáme důvod naříkat.“ Biskupové, kteří jednali na Velehradě, proto dodávají, že zdržení nebude automaticky znamenat sérii soudních sporů.

Holub: Peníze by měly fungovat jako prostředek k pomáhání (zdroj: ČT24)
Vydáno pod