Dvě třetiny záchranek v Česku porušují zákon, prý nemají na výběr

Praha – Kontrola z Inspektorátu práce objevila desítky pochybení záchranných služeb, které tak porušují zákon. Lékaři v nich třeba často pracují i více než povolených 12 hodin denně. Záchranky tak můžou dostat pokutu až dva miliony. Situaci by mohla zlepšit novela zákona, která by lékařům pracovat více hodin umožnila.

Deset z patnácti záchranných služeb v Česku porušuje zákon (zdroj: ČT24)

Dvě třetiny záchranných služeb povolených dvanáct hodin práce lékařů překračují. To je jen jedno z 39 pochybení. „Například zaměstnanci neměli mezi koncem jedné a začátkem druhé směny přestávku alespoň 11 hodin,“ upozornil na další nedostatek generální inspektor Rudolf Hahn.

Přitom právě nedostatečný odpočinek a nepozornost bývají příčinou dopravních nehod. „Únava ovlivňuje naše schopnosti. Snižuje se naše vnímavost, výkon,“ konstatoval psycholog Vladimír Voska. A ani lékařům v sanitkách se havárie nevyhýbají. Například v roce 2011 dostal řidič sanitky u Jičína na mokré silnici smyk a zabil tři lidi.

Problém nedostatku lékařů na záchrankách by mohla vyřešit změna zákona. Ředitelé chtějí povolit vyšší počet hodin, stejně jako to je u policistů a hasičů. Navíc požádali ministra zdravotnictví, aby dovolil samostatnou práci i mladým lékařům bez vyšší atestace. Pokud se nic nezmění, budou muset záchranky dál porušovat zákon.