Nepozorní řidiči způsobí každou pátou nehodu

Praha - Psaní textových zpráv za jízdy, ladění rádia, manipulace s navigací, zapálení cigarety, uklidňování křičícího dítěte – a tím pádem i na několik vteřin ztráta očního kontaktu s vozovkou. Nepozorní řidiči způsobí ročně na českých silnicích tisíce dopravních nehod, vloni každou pátou. A v sázce nejsou pouze životy řidičů, ale také silničářů. Příští týden navíc začne oprava nejvytíženějšího úseku dálnice D1 u Prahy mezi Průhonicemi a Chodovem. Policejní prezident proto na první tři prázdninové víkendy nařídil jednu z největších policejních akcí tohoto roku, která začne už za pár hodin.

Z policejních statistik vyplývá, že z celkového počtu dopravních nehod způsobili řidiči, kteří se nevěnovali řízení, každou pátou nehodu. Až za nimi jsou ti, kteří nedají přednost v jízdě nebo jedou příliš rychle. Nehod z nepozornosti navíc každý rok přibývá, jen loni jich bylo přes 14 tisíc. Podle policistů představuje nepozornost při řízení vozidla velký nešvar českých řidičů.

Šoféři za volantem často telefonují, esemeskují, manipulují s rádiem nebo navigací, svačí, kouří, uklidňují křičící dítě nebo domácího mazlíčka. Napsat pouhá tři slova „Teď nemůžu, řídím“ stojí řidiče více než pět vteřin jeho intenzivní soustředěnosti. V obci za tu dobu ujede 70 metrů, na dálnici dokonce 180. Nebezpečné je i upravování nebo převlékání. Sundat si bundu totiž znamená odepnout pás, pustit volant a bojovat s rukávy.

Ačkoliv si toho řidiči mnohdy nejsou vědomi, může policie šoféry potrestat za jakoukoli nepozornost. Třeba i za ladění rádia, svačení nebo připalování cigarety. „I za tento přestupek může být řidiči uložena bloková pokuta do dvou tisíc korun,“ konstatuje dopravní policista. Stejnou pokutu může řidič dostat i za předměty, které brání ve výhledu - např. vonný stromeček, jiné než zpětné zrcátko, kamera či různé talismany.

Nehody z nepozornosti v letech 2010–2013
Zdroj: ČT24

Chystáte se autem do zahraničí? Na stránkách iBESIP.cz najdete přehled praktických informací z různých států Evropy, které byste měli znát ještě než vyrazíte na cestu.

O život nejde jen šoférům, ale i silničářům

Šoférova nepozornost ovšem neznamená pouze riskování škody na zdraví jeho a jeho spolujezdců, ale také ostatních účastníků silničního provozu. Nebezpečná je tak i práce údržbářů silnic. Do jejich aut už letos nabouralo 24 řidičů, což je skoro stejné množství jako loni za celý rok. Někteří dělníci byli i zraněni. Řidiči totiž v opravovaných úsecích nedodržují maximální povolenou rychlost.

Vozík s výstražnou šipkou stojí skoro půl milionu korun. Jen za letošek na pražském konci dálnice D1 odepsali tři. Některým silničářům se už proto vlastní život při práci nasazovat nechce. „Nejsme tak placení, jak je to nebezpečné. Hlavně z tohoto důvodu končím,“ říká jeden z pracovníků ŘSD Vratislav Černý, do kterého při práci na pojízdném pracovišti v rychlém pruhu naboural bulharský řidič.

Policie upozorňuje, že přes léto bude bez přestávky hlídat všechny modernizované úseky D1. „Je potřeba apelovat na řidiče, aby nebrali na lehkou váhu, když vidí maják a šipku, aby přizpůsobili rychlost stavu vozovky,“ říká ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Podle řadových silničářů by pomohlo jen jedno: kdyby se každý řidič alespoň na chvíli postavil na jejich místo.

Téma Událostí: Nepozornost českých řidičů (zdroj: ČT24)