Objev ČZU: Jedovatý sirovodík může pomoci s umělým oplodněním

Praha - Vědci z České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze ve spolupráci s francouzskými kolegy z univerzity v Lille objevili významnou roli prudce jedovatého plynu sulfan známého jako sirovodík. Látka paradoxně páchnoucí po zkažených vejcích má prý pozitivní vliv na kvalitu zrání vajíček savců. Metoda, kterou si dal česko-francouzský tým patentovat, by v budoucnu mohla pomoci v reprodukční medicíně při umělém oplodnění ve zkumavce.

V Česku je ročně počato ve zkumavce zhruba tři tisíce dětí. Pro některé páry je to jediná možnost, jak přivést na svět své potomky. Vajíčka odebíraná ženám ale musí být správně zralá, což je někdy problém. Pacientky proto většinou podstupují poměrně složitou hormonální léčbu, která má k dozrání vajíčka napomoci.

Některé ženy ale hormony brát nemohou, pro jiné znamenají velkou zdravotní zátěž. Z nezralých vajíček ale život nevznikne. Právě v tomto případě by paradoxně mohl pomoci jindy prudce jedovatý plyn sulfan neboli sirovodík, který je charakteristický svým zápachem po zkažených vejcích.

Čeští a francouzští vědci totiž zjistili, že právě v přítomnosti sirovodíku se vajíčkům ve zkumavce líbí víc - zrají lépe a rychleji. „Vajíčka, kterým dodáme sirovodík do kultivačního média, jsou kvalitnější,“ potvrzuje Jan Nevoral z Fakulty agrobiologie ČZU. Právě zrání vajíček v laboratorních podmínkách byl dosud problém.

Události: Sirovodík jako nová naděje reprodukční medicíny (zdroj: ČT24)

Sirovodík se osvědčil už u prasat

Zrání vajíček pomocí sirovodíku zkoušeli vědci zatím jen u hospodářských zvířat, konkrétně u prasat, jejichž vajíčka zrají podobně jako ta lidská. Cesta k experimentu s lidskými vajíčky je ale podle nich ještě dlouhá. Pokud by se podařilo dostat objev z laboratoří do klinické praxe v centrech asistované reprodukce, lékaři by mohli ženám odebírat vajíčka ještě nezralá a nechat je dozrát až ve zkumavce.

„Posléze bychom získali životaschopné zárodky, které po přenosu do dělohy mají samozřejmě větší šanci, že se uhnízdí a dají vznik miminku,“ doplňuje Lucie Zetová z centra reprodukční asistence GEST. Doteď nezbytná hormonální léčba žen by pak možná nebyla nutná. Díky sirovodíku by tak dostalo šanci otěhotnět víc žen.

Přirozené početí je ale samozřejmě nezastupitelné. „Nikdy nedosáhneme úspěšnosti produkce těch časných, životaschopných embryí, jako se to děje v těch ideálních podmínkách in vivo, v těle matky,“ potvrzuje Jan Nevoral z Fakulty agrobiologie ČZU.

Sulfan (hydrogenii sulfidum, česky sirovodík, vzorec H2S)

  • bezbarvý, vysoce toxický a extrémně hořlavý plyn
  • nejjednodušší a zároveň nejdůležitější sloučenina síry s vodíkem
  • vyrábí se synteticky, přirozeně se vyskytuje v sopečných plynech, které jsou vyvrhovány při sopečných erupcích
  • typický svým výrazným zápachem po zkažených vejcích
  • velmi nebezpečný pro životní prostředí
  • má dráždivý a dusivý účinek, zejména dráždí dýchací ústrojí a oči
  • vyšší koncentrace okamžitě paralyzují dýchací centrum
  • i v menších dávkách může způsobit smrtelné otravy (včetně okamžité smrti bez morfologických změn)