Bude Praha divem světa mezi městy? Šanci má v třicítce finalistů

Praha se drží mezi 28 finalisty globálního hlasování o sedm nových divů světa mezi městy. Čtyři dny zbývají do dalšího kola hlasování, po kterém zůstane z původních 1 200 uchazečů už jen 21. Výsledné sedmero měst bude známé v prosinci. Praha soutěží v konkurenci míst jako například Jeruzalém, Benátky, Atény, Kjótó, Londýn, Mexiko City, Bombaj nebo Šanghaj.

Jde už o třetí celosvětové hlasování organizované nadací New7Wonders, kterou založil švýcarsko-kanadský filmař a cestovatel Bernard Weber. Před sedmi lety se v rámci tohoto projektu rozhodlo o sedmi divech světa, roku 2011 pak o sedmi přírodních divech. (Podrobněji ZDE). I v tomto hlasování mělo Česko dlouho své želízko. Pravčická brána jakožto největší skalní útvar svého druhu v Evropě se tehdy probojovala mezi 77 semifinalistů.

Nyní došlo na města a vypsaná soutěž má lidem umožnit rozhodnout, která jsou ta nejlepší. Ve hře jsou stále významná historická místa jako Jeruzalém, Benátky, Atény nebo Kjótó, megapole jako Londýn, New York, Bombaj a Šanghaj, ale také novější a rychle se rozvíjející Dubaj, Soul, Kapské Město či Sao Paulo.

Finalisté hlasování:

Dauhá, Kjótó, Barcelona, Istanbul, Perth, Petrohrad, Atény, Vigan, Vancouver, Chicago, Šen-čen, Mendoza, Ho Či Minovo město, Bombaj, Phnompenh, Havana, Quito, Mexiko City, Bejrút, Praha, Casablanca, La Paz, Londýn, Kuala Lumpur, Durban, Rejkjavík, Bangkok, Soul

Pražský hrad
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/Lidové noviny

Se začátkem letošního června přitom lidé mohou hlasovat telefonicky prostřednictvím šestice mezinárodních čísel. A jaké má vůbec Praha šance? Podle urbanisty Radka Kolaříka z Fakulty architektury ČVUT může česká metropole těžit z unikátního spojení historických památek a jejich vsazení i souladu s přírodním reliéfem – řekou a okolními kopci. „To je její šance a myslím, že v tomto předčí většinu těch zbývajících kandidátů,“ tvrdí Kolařík.

Obrovskou hodnotou je podle něj už samotná pozice Prahy mezi 28 nejúspěšnějšími. „Když si uvědomíme, kolik potenciálních uchazečů už dál nepostoupilo a kteří mají nepochybně srovnatelnou hodnotu, tak je to pro Prahu velký úspěch,“ dodává urbanista.

Urbanista Kolařík: Praha už své ocenění má díky postupu v klání (zdroj: ČT24)