Žalobci se nevzdávají. Kvůli podmínce pro Nečasovou podali odpor

Olomouc/Praha – Olomoucké vrchní státní zastupitelství podalo v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství odpor. Nesouhlasí s rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 1, který udělil hlavní obžalované Janě Nečasové (Nagyové) roční podmínku a zákaz působit ve státní správě. Žalobcům se nelíbí ani rozhodnutí u dalších aktérů kauzy. Stížnost podali kvůli osvobození bývalého zpravodajce Jana Pohůnka a také faktu, že o trestu pro někdejší šéfy rozvědky Ondreje Páleníka a Milana Kovandy má rozhodnout ministerstvo obrany.

Státní zástupce Pavel Komár už po pondělním oznámení verdiktu pro Nagyovou neskrýval zklamání. „Trest nepovažujeme za adekvátní,“ sdělil. Na podání odporu měli žalobci lhůtu osm dní, využili však už dnešek.

Vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan včera České televizi řekl, že navzdory smírnému verdiktu pro Nečasovou a zpravodajce dal soud vrchnímu zastupitelstvu za pravdu. „Já jsem si prostudoval rozhodnutí ve vztahu k obžalovaným, u kterých bylo zastaveno trestní stíhání, a tam je uvedeno, že se dopustili porušení zákonných ustanovení, soud tam pouze neshledal subjektivní stránku. A my chceme odvolacímu soudu předvést všechny důkazy, které právě prokazují jejich úmysl, to znamená, že dobře věděli, co činí,“ prohlásil ve včerejších Událostech ČT Ištvan. Minimálně o kauzách zpravodajců tak bude rozhodovat Městský soud v Praze.

Média již dříve přinesla informaci, že policie odmítla tvrzení advokáta Jany Nečasové (dříve Nagyové), že z pozice šéfky premiérova kabinetu nechala sledovat tehdejší ženu předsedy vlády Radku Nečasovou kvůli její ochraně. V případě Páleníka a Kovandy obhájci tvrdili, že nešlo o špehování Nečasové, nýbrž o tzv. kontrasledování – prověřování, zda Radku Nečasovou někdo nesleduje a zda nehrozí jí či někomu z rodiny nebezpečí.

Kriminalisté se k případu dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů, která se prý dopouštěla korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz. 12. června 2013 pak odstartoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu spolu s Útvarem rychlého nasazení rozsáhlý zásah ve Strakově akademii, královéhradeckém sídle Lesů ČR i kancelářích a domech pražských lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Sedm lidí skončilo ve vazbě. Nagyová byla následně obviněna i v případu údajného uplácení tří exposlanců ODS. Kauza vedla k pádu celé vlády a k předčasným volbám.