Brněnští lékaři mají na kontě 500. transplantaci jater

Brno - Zatímco dřív umíral po operaci každý druhý pacient, loni v Brně po transplantaci jater nezemřel ani jediný. Lékaři z brněnského transplantačního centra, kteří před 31 lety provedli první transplantaci jater ve střední Evropě, provedli už 500. operaci. Tentokrát museli játra upravit na míru, pacientka byla totiž oproti dárci příliš drobná.

Játra museli lékaři před transplantací nejprve zmenšit. „Dva roky jsem čekala na malá játra, takže jsem mezitím ještě zhubla z 58 na 50 kilo,“ zavzpomínala Františka Slaný. Zatímco dárci bývají silnější, lidé s onemocněním jater jsou často vyhublí. Podle lékařů je možné rozdělit jedna játra i na dvě části, které by dokázaly zachránit dospělého a jedno dítě.

„V současnosti je na čekací listině asi 40 pacientů, přičemž průměrná čekací doba se pohybuje okolo čtyř měsíců,“ vypočítal ředitel brněnského transplantačního centra Němec. „Jediné, co se nezměnilo, je délka operace. Ta stále trvá pět až šest hodin, a to i po třiceti letech,“ dodal s úsměvem ředitel. Podle lékařů způsobuje jaterní nemoci v 25 procentech případů alkoholismus, dalších 20 procent pacientů pak prodělalo virový zánět jater.

Zbývaly mu týdny života. Nakonec se dočkal vnoučat

První transplantaci jater u nás provedla svatoanenská nemocnice v roce 1983. Pro tehdy 36letého Josefa Mynáře z Tišnovska to byla poslední naděje. Podle lékařů mu zbývaly jen poslední týdny života, jako první u nás tak podstoupil náročnou transplantaci jater, kterou doktoři doposud zkoušeli jen na prasatech. První operace na člověku nesla dokonce ještě označení experiment.

„Sice se musím trošku omezovat, nemůžu si například dovolit hodně tučná jídla, ale jinak si nemám proč stěžovat,“ pochválil práci lékařů Mynář, který letos na podzim oslaví 68. narozeniny. Už po třech letech od zákroku se mohl vrátit do práce a dnes se raduje z osmi vnoučat.

V Evropě byla první transplantace jater provedena v roce 1968 v Cambridgi. Brněnský zákrok byl pak pátým v Evropě.

Dnes se v celé republice ročně transplantuje asi stovka jater, v celé Evropě je to pak přibližně 10 tisíc transplantací této největší žlázy. Přes 90 procent pacientů přežije po operaci první rok, 75 procent se dožije pěti a více let. Nejvíce operací jater v tuzemsku má na svém kontě pražský IKEM, který už podobných zákroků provedl více než tisícovku.

První transplantace jater v Brně (1983)
Zdroj: ČT24/ČT Brno