Obří bunkr u Slaného se otevírá lidem

Drnov – Jeden z největších podzemních bunkrů v Česku – Drnov u Slaného – se otevírá veřejnosti. Návštěvníci mohou nasát atmosféru období studené války tak, jak se projevila v tehdejším Československu. K vidění je například sovětská raketová technika či sály bojového velení, odkud byla řízena.

Obří bunkr u Slaného se otevírá lidem (zdroj: ČT24)

Třípatrový bunkr byl postaven na začátku osmdesátých let a zabírá plochu 5 500 metrů čtverečních. Dlouho utajované podzemí obývalo 24 hodin denně na 170 lidí, respektive vojáků. 

Bunkr armádě sloužil jako velitelské stanoviště protiletadlové raketové brigády, radiotechnického praporu a naváděcího stanoviště. Tyto vojenské složky byly součástí protivzdušné obrany Československa. Později se odsud zajišťovala bezpečnost vzdušného prostoru nad Prahou. Vojáci opustili bunkr teprve před několika lety, takže řada věcí je zachovalá a dosud funguje. Dnes je z něj Muzeum studené války a protivzdušné obrany.

  • Návštěvu je nutné si předem zarezervovat na internetu. Zájemci mohou vybírat ze sobot a nedělí. Prohlídka trvá zhruba hodinu, vstupné je sto korun, děti a senioři platí 70 korun.

Občanské sdružení Bunkr Drnov získalo bývalý vojenský areál do pronájmu od svazku obcí Terra Prosperita, kam patří Podlešín, Zvoleněves, Knovíz, Žižice a Slaný. Svazek obcí bývalou raketovou základnu převzal v roce 2007 po bezúplatném převodu od Středočeského kraje, na který ho převedlo ministerstvo obrany.  

Vydáno pod