Vysvědčení netradičně: Školní rok ukončily děti pod vodou i na hokeji

Praha – Školní rok končí a děti se dnes do školy vydaly už jen pro vysvědčení. V sobotu jim začnou dvouměsíční prázdniny. Do lavic se žáci vrátí prvního září, a to ve větším počtu. Do prvních tříd totiž letos nastoupí rekordních 130 tisíc dětí. Za dobré známky na vysvědčení chystá řada obchodníků pro děti slevy. Nápor zažijí i tuzemské silnice, protože se lidé začnou vydávat na dovolenou.

Ne všechny děti dnes dostaly jako hodnocení klasické známky - od jedničky po pětku. Některé školy hodnotí své žáky slovně, například školy waldorfské. „Waldorfská škola má před předáním vysvědčení malou slavnost, kde děti ukáží, co se naučily,“ uvedl ředitel waldorfské školy v Ostravě - Porubě Aleš Matoušek s tím, že místo známek děti dostanou vysvědčení se slovním hodnocením. „Vysvědčení by mělo být motivací do příštího školního roku,“ dodala učitelka Beáta Krejzová.

Zlínští školáci si svá vysvědčení vylovili ze dna bazénu

Až na dno bazénu se dnes pro svá vysvědčení potopili žáci Základní školy Mikoláše Alše ve Zlíně. Školáci ze 2.A propluli připravenou dráhou a vylovili si vysvědčení zalisované ve folii. Netradiční způsob předávání vysvědčení připravuje svým žákům učitelka Jana Lorencová již několik let. „V minulosti dětem dával vysvědčení klaun, Ferda Mravenec, předávalo se i na hvězdárně, snažím se dětem poslední den před prázdninami zpestřit,“ řekla Lorencová. Poslední den školního roku měli ozvláštněný také žáci dalších tříd této školy. Jedna třída ho pojala jako silvestrovskou párty, prvňáčkům předala vysvědčení postava v kostýmu klokana.

Žáci liberecké školy přebírali ocenění na ploše hokejové arény

Na ploše zimního hokejového stadionu Tipsport arena v Liberci zakončila dnes školní rok Základní škola U Školy, kam chodí talentovaní hokejisté a krasobruslaři. Učitelé vyhlásili nejlepší žáky a kolektivy, ceny jim předával i hokejový útočník libereckých Bílých Tygrů Tomáš Filippi, který tuto školu dva roky navštěvoval.

Rozdávání vysvědčení v Montessori třídě
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Prvňáčci ze Základní školy Londýnská převzali vysvědčení na lodi

Prvňáčci ze Základní školy Londýnská v Praze dnes převzali vysvědčení na výletní lodi. Více než pět desítek dětí vedle dokumentu se slovním hodnocením svých školních výkonů dostalo během plavby po Vltavě také „certifikát kamarádství“. Ten byl pro ně odměnou za úspěšné zvládnutí projektu „Jeden za všechny, všichni za jednoho“. Dnešní plavba byla pro malé žáčky nejen rozloučením s tímto školním rokem, ale také symbolizovala, na co se mohou těšit v tom příštím. Ve druhé třídě je čeká celoroční projekt o námořnících, prozradila jim třídní učitelka 1.B Karla Bartusková.

Za dobré známky na vysvědčení chystá řada obchodníků pro děti slevy. Majitelé jedničky z prvouky, přírodovědy, přírodopisu nebo biologie mohou ušetřit například v pražské zoologické zahradě, kam budou mít v pátek vstup za symbolickou korunu.

V zájmu ochrany bezpečnosti školáků plánuje zvláštní opatření pražská městská policie. Na hlídky u přechodů pro chodce v okolí škol pro dnešek vyčlenila 260 svých příslušníků. Chystá rovněž zvýšené kontroly, zda se v barech a restauracích nenalévá alkohol mladistvým.

Vrchol sezony čeká také obchodníky, až 63 procent českých rodičů se totiž chystá nakoupit dětem dárky za vysvědčení. Vedou hračky, oblečení, ale i elektronika. Za poslední školní den utratí každý z nich v průměru pět set korun. (Více zde)

Zvýšený zájem však na druhé straně zaznamenávají také operátoři Linky bezpečí. Na tu se obracejí zejména školáci, kteří mají strach z toho, jak budou na jejich vysvědčení reagovat rodiče. „Děti volají už od rána. Do konce dnešního dne očekáváme ještě desítky telefonátů,“ potvrdil pro ČT24 vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Aby se děti o prázdninách nenudily, připravila pro ně Česká televize unikátní multimediální soutěž Zachraňte duhu, která propojí vysílání dětského kanálu ČT :D, internet i venkovní aktivity. Hrou založenou na bázi geocachingu chce podpořit zájem dětí o kulturně či historicky významné lokality v České republice a o přírodu.

Zatímco děti dostávají vysvědčení, jejich rodiče žhaví motory aut, která se v nejbližších hodinách anebo o víkendu vydají na cestu napříč Evropou: nejčastěji k moři, občas třeba na hory. Protože začínají prázdniny i v dalších zemích, čeká střední Evropu největší dopravní špička roku. Některé trasy budou velmi těžko průjezdné, tradiční nápory se čekají začátkem prázdnin v Česku, Rakousku, části Německa anebo na Slovensku - například v okolí Mnichova anebo na alpských úsecích rakouských dálnic. (Více zde)