ČSSD chce po krajských a senátních volbách vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Praha - Sociální demokraté hodlají po podzimních krajských a senátních volbách vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě. Prohlásil to dnes předseda strany Jiří Paroubek. ČSSD vyzývá zároveň všechny občany, aby se k volbám dostavili v hojném počtu a hlasovali proti ODS a vystavili tak "brutální a bezohledné politice", jejíž hlavními protagonisty jsou podle Paroubka premiér Mirek Topolánek a předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, červenou.

Podle ČSSD současná Topolánkova vláda přivedla českou politiku na nejpokleslejší úroveň v historii demokratické české a československé republiky. Proto by Topolánek s Tluchořem měli z vysoké politiky odejít, míní sociální demokraté. Přípravu na hlasování o nedůvěře vládě probere v sobotu poslanecký klub ČSSD, který se mimořádně sejde, jednat bude také ústřední výkonný výbor. Do voleb o podpoře pro tento návrh jednat sociální demokraté s jinými stranami nebudou. Sociální demokraté už v minulosti vyvolali tři neúspěšná hlasování o nedůvěře kabinetu, naposledy letos 30. dubna. Teď by možná s rebely v řadách ODS a zelených mohli mít šanci na úspěch.

„Tyto krajské a senátní volby jsou referendem o Mirku Topolánkovi a jeho stylu vládnutí,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek, který tímto rovněž vyzval občany k účasti v nadcházejících volbách, které se uskuteční 17. a 18. října. První místopředseda strany Bohuslav Sobotka vyjádřil obavy týkající se pokračování vlády současné koalice: „Může dojít k ohrožení fungování našeho státu,“ varoval před privatizací některých podniků, nečistými praktikami a pokračování asociálních reforem. 

ČSSD chce proti praktikám, které v současné politice vládnou, bojovat. Sociální demokraté proto zpracují návrh etického kodexu, který chtějí uplatňovat na úrovni vlády, parlamentu a parlamentních politických stran. Z politické scény by měly zmizet osobní útoky, usilování o přeběhlíky a platit by měla presumpce viny. Televizi Nova vyzvali ke zveřejnění kompletní reportáže týkající se aféry poslance ODS Jana Moravy. „Nejen premiér Topolánek by měl mít možnost zhlédnout nezkrácený záznam, ale i všichni občané ČR,“ prohlásil Paroubek.

Kauza poslance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava podle reportáže televize Nova, kterou odvysílala v neděli v pořadu Natvrdo, shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy kvůli vydírání. Mimo jiné se snažil šířit intimní fotografie svého stranického kolegy Vlastimila Tlustého, které Tlustý záměrně nechal vyrobit jako „návnadu“. Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové a snímky chtěl podle televize použít k zastrašování političky. Topolánek v pátek označil za iniciátora Moravovy kauzy Tlustého, Morava je podle něj spíše obětí. Vedení ODS se v sobotu od chování obou poslanců distancovalo a vyzvalo Moravu i Tlustého, aby se vzdali poslaneckého mandátu.

Sociální demokraté také hodlají vyzvat policii, aby se zabývala vešekerými informacemi z inkriminované reportáže, ze kterých vyplývá, že by mohl být spáchán trestný čin.

Tisková konference ČSSD
Zdroj: ČT24