Obvinění měli z Nemocnice Na Homolce vyvést 57 milionů korun

Praha – Protikorupční policie obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky Nemocnice Na Homolce. Podezřívá je, že zmanipulovali soutěž na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici tím způsobili škodu nejméně 57 milionů. Mezi obviněnými je bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý a policie zadržela i jeho bývalého náměstka Michala Toběrného. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si teď v této nemocnici posvítí i na zvláštní systém nákupu přes dceřiné společnosti, který tu doteď funguje.

Policie obvinila celkem čtyři lidi. Podle informací ČT je jedním ze zadržených bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Policie od rána prohledávala jeho pražský byt a použila i psa cvičeného na hledání bankovek .

  • Vrchní státní zastupitelství v Praze: „Obvinění podle policejního orgánu měli jednat jako organizovaná skupina, která zmanipulovala veřejnou zakázku Nemocnice Na Homolce na digitalizaci chorobopisů, a tímto jednáním měli způsobit Nemocnici Na Homolce škodu ve výši nejméně 56 887 994 Kč a získat pro sebe neoprávněný prospěch ve výši nejméně 53 390 618,50 Kč.“

Kromě Dbalého čelí obvinění také jeho bývalý náměstek Michal Toběrný a dva zástupci soukromé firmy Holte Medical. Policisté prý také zasahovali v sídle účetní společnosti Emilie Bialešové, která vede nemocnici účetnictví. Přímo v Nemocnici Na Homolce ale podle mluvčí nemocnice Jitky Kalouskové dnes protikorupční policie nebyla. Současné vedení zdravotnického zařízení se od kauz exředitele Dbalého distancuje. 

Advokáti s obviněním nesouhlasí a poukazují na to, že policie kauzu už několikrát bezvýsledně vyšetřovala. „Neustále je to ta samá věc již několikrát odložená, přesto je tady ta spektakulární záležitost,“ zlobí se obhájce Dbalého Daniel Telecký.  

Kam se poděly miliony?

Podle reportéra ČT Jiřího Hynka čtveřice obviněných vymyslela plán, jak vyvést z nemocnice peníze, které si poté rozdělí. Do výběrového řízení na zakázku na skenování chorobopisů dosadili firmu, za kterou stáli oni sami. Zajistili poté, aby firma vyhrála, a to i přesto, že neměla nejlevnější nabídku. Zakázku přitom nadhodnotili o více než 50 milionů korun.

„Různými transakcemi přes několik účtů a výběry v hotovosti se pak k těm penězům tito lidé dostali,“ uvedl Hynek. Policie se podle něj podrobně zabývá i tím, jak se obvinění pokusili zastřít, že za firmou v tendru vlastně stojí. Společnost nechali přepsat na dva Vietnamce, aby se pak nedalo dohledat účetnictví. 

Jenže policie finanční toky zmapovala a zjistila, že například exředitel Dbalý si žije vysoko nad poměry. Zkrátka že utrácí víc, než mohl legálně vydělat. Policie a státní zástupce chce teď majetek obviněných, zejména doktora Dbalého, zablokovat.

Ministr chce zrušit dceřinné společnosti, přes které měly být vyváděny peníze

Ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi se v nemocnici nelíbí ani zvláštní systém nákupu přes dceřiné společnosti, který tu doteď funguje. V Událostech, komentářích předeslal, že bude chít systém zrušit. Sice se podle něj vejde do zákonných mezí, ale není transparentní. „Poslal jsem vedení nemocnice dopis, aby připravilo likvidaci tohoto systému,“ uvedl ministr, jehož resort je zřizovatelem zdravotnického zařízení.

Ředitel nemocnice Michal Šetlík se už dříve nechal slyšet, že dceřiné společnosti nejsou kanálem peněz ven z nemocnice, ale naopak se do ní jejich prostřednictvím dostávají. Němeček podle svých slov neumí zhodnotit, ale jeví se netransparentně. Vyhlásil výběrové řízení na místo ředitele nemocnice. „V něm pan Šetlík buď jasně obhájí své kroky a že se Homolka odstřihává od praktik jeho předchůdců, nebo nikoliv,“ prohlásil ministr.

Nemocnice Na Homolce:

Jde o státní příspěvkovou organizaci, jejímž zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice má 357 lůžek a kolem 1 800 zaměstnanců (z toho více než 270 lékařů). Loni tady hospitalizovali 20 232 osob a provedli 14 213 operací. Za loňský rok nemocnice vykázala zisk 38,4 milionu Kč.

Ředitelem nemocnice je od března 2012 neurochirurg Michal Šetlík. Dbalý byl šéfem Homolky od konce roku 2006, kdy jej do čela jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. 

S nemocnicí a jejím exředitelem je ale spojených více kauz. Média již několikrát psala o tom, že Dbalý měl ještě jako ředitel nemocnice velmi blízko k advokátní kanceláři ŠACHTA & PARTNERS. Ta měla organizovat tendr na dodání IT služeb pro celou nemocnici. Protikorupční policie již dříve také prověřovala majetek otce Dbalého, který získal dvě nemovitosti v hodnotě zhruba 11 milionů korun.

Minulý týden pak napsal deník Mladá fronta Dnes, že podle auditu ministerstva zdravotnictví přišla nemocnice kvůli podezřelým transakcím v letech 2011 až 2013 o skoro 300 milionů korun. Kontroloři se domnívají, že nemocnice porušila zákon o veřejných zakázkách, zákon o rozpočtových pravidlech a protikorupční příkaz ministra zdravotnictví.

Loni v červnu se pak policie zajímala o pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal (dříve ŠACHTA & PARTNERS). O kauze natáčeli i Reportéři ČT. V nemocnici pak policie zasahovala i letos v dubnu, detektivové si tehdy odnesli smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál.