Na trhu je k dostání zboží s nacistickými symboly

Praha - Přestože zákon zakazuje propagaci nacismu, na trhu je možné potkat se s předměty symbolizujícími třetí říši. Jde například o trička s německou neonacistickou kapelou Landser, kterou tamní úřady zakázaly. Podle policie ale není na tričkách nic protizákonného a není tedy důvod pro jejich stažení z trhu.

Kapela Landser se k nacistickým symbolům hrdě hlásí i přímo v názvech svých písní. V Německu si za to vysloužila zákaz a její členové jsou trestně stíháni. Na pražské holešovické tržnici si ale tričko s logem kapely může koupit kdokoli. „Policie nemá v současné době možnost stáhnou tato trička z trhu. Nejedná se zde o žádné protiprávní jednání,“ uvedla policejní mluvčí Eva Miklíková.

Policie argumentuje tím, že prodejcům nelze dokázat úmysl šířit nacismus a že na nabízeném oblečení nejsou žádné skutečně protizákonné symboly. Kapela Landser je navíc zakázána jen v Německu, nikoli na českém území. „Požádali jsme o vyjádření německou stranu a na základě tohoto vyjádření budeme dále postupovat,“ doplnila Miklíková.

Podle politiloga Miroslava Mareše ale lze i trička se symbolikou Landseru v určitých situacích považovat za nacistická. Postihnout prodejce je v těchto případech většinou nemožné. „Jestliže v zákoně existuje zákaz šíření nacismu a komunismu, tak je jasné, že policie se má o co opřít a má zasáhnout,“ oponuje předseda Senátu Přemysl Sobotka.