Stát by se mohl kromě prezidentů doživotně starat i o ústavní soudce

Praha – Na doživotní rentu by mohli mít nárok kromě prezidentů v budoucnu i například ústavní soudci. Poslanci dnes podepsali návrh zákona, který by to umožňoval. Soudci by tak mohli pobírat třetinu původního platu, tedy přes 35 tisíc hrubého. Vláda má o návrhu jednat v létě.

Vysloužilý ústavní soudce by měl podle poslaneckého návrhu dostávat třetinu svého bývalého platu. Například bývalá ústavní soudkyně Eva Zarembová dnes pobírá jen důchod něco přes 15 tisíc měsíčně. „K tomu, abych pořizovala odbornou literaturu, tak na to ze svého důchodu opravdu nedosáhnu, takže si musím sahat na úspory,“ upozornila. Rentu pro penzionované ústavní soudce podpořil i předseda soudu Pavel Rychetský. „Myslím si, že výsluhový příspěvek, který dnes mají všichni příslušníci všech typů ozbrojených složek, by měli mít i ústavní funkcionáři a nepochybně jsou mezi nimi soudci ústavního soudu,“ řekl.

Renta pro někdejší ústavní soudce ale nebude zadarmo - měli by totiž působit jako poradci u Ústavního soudu. „A za to by měli i tuto měsíční odměnu,“ podotkl místopředseda ústavně-právního výboru Jan Chvojka (ČSSD). Kromě toho by museli být ve funkci minimálně pět let, v důchodovém věku a nesměli by si vydělávat ve státní ani soukromé sféře. Pavel Rychetský přitom upozornil, že podobnou rentu dostávají bývalí ústavní soudci „ve všech civilizovaných zemích na evropském kontinentu“ bez dalších podmínek.

Návrh na doživotní rentu pro ústavní soudce má podporu i na ministerstvu spravedlnosti. Ministryně Helena Válková slibuje, že potřebné tři miliony navíc ve svém rozpočtu sežene. „Rozhodně zvednu ruku pro, protože si myslím, že ústavní soudce je taková funkce, která si zaslouží zajištění,“ míní Válková.

Bývalí ústavní soudci by mohli brát doživotní rentu (zdroj: ČT24)

Doživotní renta ústavních soudců by stát přišla na sedm milionů ročně

V Česku je dnes 16 bývalých ústavních soudců. Z toho šest je už v důchodu. Stát by tak mohl v budoucnu na rentách zaplatit až sedm milionů ročně. „To je částka, která je symbolická, určitě si myslím, že v rozpočtu by se takové peníze našly,“ souhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO). V Evropě pobírají ústavní soudci doživotní rentu třeba v Německu, Polsku, Španělsku nebo Portugalsku. Jediným českým ústavním činitelem, který doživotní rentu pobírá, je exprezident Václav Klaus. Měsíčně mu stát posílá 50 tisíc hrubého.

Návrh má ale ve sněmovně i své výrazné odpůrce. Argumentují třeba tím, že by po přijetí zákona stát ústavní soudce neprávem zvýhodňoval. „Samozřejmě bychom našli spoustu dalších lidí, kteří pracovali pro stát, například lékaři. A museli bychom přiznat ten příplatek i jim,“ poznamenal Jeroným Tejc, šéf ústavně-právního výboru sněmovny.

Vláda projedná návrh na doživotní rentu pro ústavní soudce v červenci a poslanci ho budou schvalovat po prázdninách. Pokud zákon schválí, mohl by zákon platit od začátku příštího roku.