Šéf hradního protokolu Forejt chtěl skončit, žádost ale stáhl

Praha - Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nadále zůstává ve své funkci. Prezidentu Miloši Zemanovi předal svou rezignaci, po rozhovoru s ním ji ale stáhl, řekl České televizi. Původní zprávu o odchodu Forejta přinesly dnešní Lidové noviny (LN). Podle nich roli ve Forejtově kroku hrály vyhrocené vztahy v kanceláři prezidenta a také některé stížnosti. Zástupcem Forejta by se měl stát Miroslav Sklenář, který tento odbor vedl už za prezidenta Václava Havla.

Miloš Zeman potvrdil, že o rezignaci Forejt uvažoval, podle něj si ale svůj krok rozmyslel po vzájemném „přátelském rozhovoru“. „Je pravda, že podal rezignaci, a je také pravda, že ji posléze stáhnul. Takže jak vidíte, není dobré uveřejňovat pouze polovinu pravdy,“ řekl Zeman.

Novou funkci na Hradě ale bude mít Miroslav Sklenář, který se stane zástupcem právě Forejta. „Miroslav Sklenář bude od 1. července zastávat funkci zástupce ředitele odboru protokolu,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Na dotaz, zda by v jeho vedení měl nahradit právě Forejta, Ovčáček pouze poznamenal, že „jde o výraznou posilu týmu odboru protokolu“. Nástup do Kanceláře prezidenta republiky od tohoto data potvrdil i sám Sklenář. „Moje funkce bude záležet na rozhodnutí prezidenta republiky a vedoucího kanceláře,“ nechtěl Sklenář upřesnit své další působení.

Ceremoniář Forejt zůstává na Hradě (zdroj: ČT24)

Forejt jako „nejlepší protokolář“

Šestatřicetiletého Forejta přivedl do hradního protokolu Zemanův předchůdce Václav Klaus, který ho označil za „nejlepšího protokoláře, jakého tato země za 100 let měla“. Forejt ale na Hradě začal pracovat už v roce 2002 - jako stážista za Václava Havla. Po první přímé volbě prezidenta se spekulovalo o tom, že nastoupí na post velvyslance ve Vatikánu. Na tuto pozici ho schválila tehdejší Rusnokova vláda. Forejt ale nakonec na Hradě zůstal a zastínil i ostatní Zemanovy spolupracovníky. Rozhodoval například o tom, jaké informace a jací lidé se k prezidentovi dostanou.

Svému postavení ale s postupem let zřejmě začal přisuzoval až příliš velkou váhu a začaly se proto množit stížnosti. Podle LN musel Hrad naposledy řešit oficiální stížnost Ázerbájdžánu. Velvyslanec se pozastavoval nad tím, jak bylo přistupováno k jejich ministrovi zahraničí během summitu Východního partnerství, který proběhl v Praze na konci dubna. Po odjezdu ázerbájdžánského prezidenta Forejt údajně ministrovi blokoval přístup k Zemanovi a nechtěl ho pustit ani ke společnému stolu. Podle několika ambasadorů Forejt při plánování prezidentovy zahraniční cesty odmítá spolupracovat i s nižšími diplomaty. Na nedávné návštěvě Zemana v Rumunsku a Moldavsku se pak údajně stavěl proti rozhovoru moldavského prezidenta se Zemanem mezi čtyřma očima nad rámec předem daného programu. Na nevstřícné Forejtovo chování si stěžovali i podnikatelé, kteří s prezidentem jeli.

Fotografie s Obamou i královnou

U novinářů si Forejt kvůli své všetečnosti vysloužil kuriózní přezdívku. Fotoreportéři si často stěžovali, že jim kazí záběry, neboť se od politiků nehnul ani na červeném koberci a byl všude. Proto mu začali přezdívat „Forejt Gump“ podle slavného amerického filmu Forrest Gump, jehož hrdina se také ocitl v blízkosti mnoha mocných lidí světa. Naposledy se Forejt objevil na fotografii z oslav vylodění v Normandii. Na snímku je spolu s předními světovými státníky včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, ruského prezidenta Vladimira Putina nebo britské královny Alžběty II.

Přípravy na společné fotografování
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Na konci loňského roku se Forejt dostal do hledáčku médií kvůli svému vzdělání. Lidové noviny tehdy uvedly, že zřejmě nikdy nevystudoval vysokou školu, ačkoli Hrad v jeho životopise uvedl hned dvě: Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Mnichovskou univerzitu Ludvíka Maxmiliána. „Osoba tohoto jména a tohoto data narození studovala na Právnické fakultě UK, nicméně neabsolvovala,“ citovala Mladá fronta Dnes mluvčího univerzity Václava Hájka. „Podle toho, co jsme zjistili, nebyl Jindřich Forejt přijat na naši univerzitu k řádnému studiu,“ uvedla tehdy i mluvčí mnichovské univerzity Kathrin Bilgeriová.

Podle vládního nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě by přitom protokolář vysokoškolský titul mít měl. Forejt tak prý zřejmě dostával od zaměstnavatele výjimku. Šéf hradního protokolu nicméně tvrdil, že nepravdivé údaje v životopise neuvedl. „V rámci mnichovské univerzity studoval jeden z jejích institutů,“ vzkázal prostřednictvím mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. Forejta se tehdy zastal i prezident Miloš Zeman a vyjádřil mu plnou důvěru. Odůvodnil to jeho vynikajícími pracovními výsledky.