Může rekordní odškodnění za poškození zdraví ohrozit chod nemocnic?

Praha - Kvůli ochrnutí dítěte při porodu musí pražská vinohradská nemocnice zaplatit jeho rodičům odškodné přes třicet milionů korun. „Soudce musí zvážit vše a stanovit odškodné v takové výši, aby to odpovídalo slušnosti a férovosti,“ vysvětlil viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad, že s novým občanským zákoníkem jsou soudům stanoveny jen obecné mantinely. „I velice vysoké odškodné může být odůvodněné a potřebné pro kompenzaci poškození a následnou péči,“ potvrdil porodník Petr Velebil. „Měli bychom ale mít i protistranu, která je schopná takového plnění,“ poukázal Velebil na to, že pokud by odškodné v podobné výši měly nemocnice platit častěji, mohlo by dojít k omezení zdravotní péče.

O výši odškodnění rozhodl Obvodní soud pro Prahu 10, kam se rodiče ochrnutého dítěte obrátili poté, co soudy zprostily obžaloby porodníka původně v případu obžalovaného. Rozsudek zatím není pravomocný, nemocnice zváží, zda se odvolá.

Odškodné se skládá ze zhruba čtyř milionů bolestného a z více než 26 milionů, které žádala rodina jako náhradu za ztížení společenského uplatnění syna. Podle soudkyně Andrey Dobřichovské Gedeonové nedostal chlapec šanci začít žít běžný život a částka je přiměřená.

  • „To není trest, je to satisfakce za to, jaký šlendrián a špatnou organizaci práce tam mají. Jaký měli přístup k pacientům. Nechceme, aby to takhle bylo,“ uvedl právní zástupce rodiny Antonín Tunkl.

Osudný porod trval tři hodiny, vedl ho porodník s roční praxí a bez atestace. Po dvou hodinách přivolal na pomoc kolegyni, která porod ukončila tak, že dusící se dítě vytáhla kleštěmi.

  • „Ve třičtvrtě na jedenáct jsem slyšel manželku ze sálu v předporodních bolestech. Dávali jí dýchat kyslík, byly tam dvě porodní asistentky a doktor Brandejs, o kterém jsme netušili, že nemá atestaci a ani by tam neměl být. Pak se dlouho nedělo nic. Pak přiběhla doktorka Lomničková a řekla: 'To už mělo být dávno, kleště'. A mě vyhodili z porodního sálu. Potom jsem seděl na chodbě, nastal tam ruch, běhání doktorů, od nikoho jsem se nic nedozvěděl. Po druhé hodině přišla doktorka Lomničková v zakrvácené zástěře a řekla, že porod proběhl špatně,“ popsal osudný den otec Vojtěcha Pavel Vázler.
Události: Za ochrnutí při porodu má nemocnice zaplatit 30 milionů (zdroj: ČT24)

Dnes pětiletý Vojtěch je od narození čtyřiadvacet hodin denně v péči rodičů. Kromě ochrnutí je slepý a hluchý, rodiče ho krmí sondou. Každodenní péče o malého Vojtu zabírá paní Evě Vázlerové veškerý čas, vzdala se práce personalistky, s péčí o syna pomáhá rodina i přátelé. Jen léky stojí tisíce korun měsíčně. Peníze potřebují rodiče Vojty teď také na nový, větší kočárek a zaplatili by i asistentku.

Zmocněnec rodičů Antonín Tunkl zdůraznil, že odškodné nevnímá jako trest, nýbrž satisfakci. Upozornil, že rodiče pečují o nehybného pětiletého chlapce sami. „Jestli pan doktor vyjádřil myšlenku, že jsou peníze pro rodiče, že rodiče zneužívají zdravotního stavu svého dítěte, tak by měl ty rodiče navštívit. Měl by minimálně týden s nimi pobýt, aby viděl, jaké náklady jsou s tím spojené, jakou péči, jaké sebeobětování to představuje,“ podotkl zmocněnec rodičů.

Za porod už dřív soud potrestal mladého lékaře Daniela Brandejse, který ještě neměl atestaci - pak ho ale osvobodil s tím, že chyba nebyla jen na jeho straně. O tom, co se na porodním sále před pěti lety stalo, vznikly celkem tři posudky - a právě na jejich základě rodina zažádala třicet milionů.

Velebil: I velice vysoké odškodné může být odůvodněné (zdroj: ČT24)