Vláda hledá eurokomisaře. Bude Roithová přijatelná pro všechny?

Praha – Vláda stále hledá vhodného adepta na post českého zástupce v Evropské komisi. Koaliční politici už mají představu o agendě, kterou by český eurokomisař mohl spravovat – zaznívají doprava nebo vnitřní obchod. Stále se ale neshodli na jméně, Pavla Teličku podporuje pouze ANO 2011, Pavla Mertlíka zas jen ČSSD. Kompromisem by tak mohla být končící europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Může se stát, že se objeví i úplně nové jméno.

Lidovci věří, že Zuzana Roithová na kandidaturu do křesla eurokomisaře kývne. „Potřebujeme silnou osobnost, člověka, který bude výrazný, nikoliv jako tomu bylo dosud,“ řekl pro ČT předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Požadavek na silnou osobnost zazněl i z Hradu, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prohlásil, že ČR by do Bruselu „rozhodně neměla vysílat šedou myš“. Za přijatelný kompromis při hledání eurokomisaře Roithovou nedávno označil sám Miloš Zeman.

Zuzana Roithová koncem května prohlásila, že za prioritu považuje stanovení agendy pro českého komisaře. Až poté by měla vláda hledat vhodnou osobnost. Sama se chce rozhodnout o možné kandidatuře v nejbližších dnech.

Jako určující vidí agendu i Pavel Mertlík, který by své angažmá v případě portfolia neekonomického ražení považoval za diskutabilní. „Asi by nebylo dobré, kdybych byl eurokomisařem pro nějaký obor, který je úplně mimo mé životní zkušenosti a sféru zájmů,“ uvedl nedávno Mertlík v Interview ČT24. Ekonomických resortů, které pro ČR připadají do úvahy, je podle něj zhruba šest nebo sedm.

Nový eurokomisař nahradí Štefana Füleho, který se věnoval sféře rozšiřování EU. Jaká agenda připadne novému zástupci pro následujících pět let, hodlá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ihned projednávat s novým předsedou Evropské komise. V současnosti je nejsilnějším kandidátem bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. „Pokud dostane nominaci do čela Evropské komise, chci se s ním sejít co nejdříve osobně, abychom probrali ambici ČR v otázce eurokomisaře,“ prohlásil Sobotka pro ČT.

Zástupce ČR v Evropské komisi:

  • Má platový základ v přepočtu přes půl milionu korun měsíčně plus 75 tisíc korun příspěvek na bydlení a 15 tisíc na zábavu
  • Ani po skončení mandátu nezůstává bývalý člen Evropské komise bez příjmu. Jako odchodné dostává jeden měsíční plat a další tři roky až pětašedesát procent základu
  • V důchodu pobírá více než čtyři procenta z platu, což dělá přinejmenším okolo 22 tisíc
  • Zároveň ale kvůli přísným regulím v otázce střetu zájmů musí skončit s veškerými podnikatelskými aktivitami. Reálný příjem se mu tedy může ve výsledku i snížit