Ústavu hematologie a krevní transfuze hrozí zánik

Praha - Zaměstnanci Ústavu hematologie, který léčí a zkoumá vážné nemoci krve se obávají, že světově uznávané zařízení zanikne. Důvodem jsou prý lukrativní pozemky v centru Prahy. Prvním krokem má být sloučení s Všeobecnou fakultní nemocnicí, které plánuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Petici podepsalo už přes 500 lidí, mezi nimi i pacienti. Podobné obavy zní také z endokrinologického a revmatologického ústavu. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt rušení ústavu odmítl a označil za neetické, že zdravotníci využili pro své záměry pacienty.

Ústav hematologie a krevní transfuze je jedno ze špičkových zařízení v Česku. Prestiž si získalo i v zahraničí. Od roku 1952 se zde provedlo 645 transplantací. Teď se má ústav stát součástí Všeobecné fakultní nemocnice. Důvodem je prý ušetření finančních prostředků, jež by mohlo činit až 20 milionů korun. „Jedná se o to, že se provozně propojí. Z velké části jsou totiž jejich provozy dublované,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Ústav se podle svého ředitele Pavla Klenera spojení nebrání, chce si ale zachovat svoji suverenitu. Klener plány ministerstva zdravotnictví nezná, ale tvrdí, že záměr ukazuje spíše na likvidaci celého zařízení. „Ministerstvo zdravotnictví nám zarazilo dotaci schválenou parlamentem na dostavbu komplementů k ambulancím a z toho vyplývá, že nechce investovat do něčeho, co bude chtít zrušit,“ komentuje situaci Klener.

Ministerstvo toto tvrzení ale odmítá, což potvrzují i slova tiskového mluvčího Tomáše Cikrta: „Až bude přesná podoba fúze, tak se rozhodne o přesné podobě investice, to je první důvod. Druhý důvod je, že ta investice byla připravena špatně.“ Ústav bude podle něj integrován do nemocnice, která se stane univerzitním zařízením a bude mít snazší přístup k evropským penězům. Podle Cikrta bude mít management v univerzitní nemocnici, která má být akciovou společností v majetku státu a univerzity, větší odpovědnost za hospodaření. „Budou jasná pravidla v rámci akciové společnosti, a tak není možné, aby někdo na někoho doplácel,“ řekl.

Obavy ze sloučení má ale i stínový ministr zdravotnictví David Rath nebo předseda Akademie věd Václav Pačes, který uvádí: „Jestliže něco funguje a chce se to změnit, tak je to například z důvodu racionalizace, ale potom to znamená, že tam přijde méně peněz při tom spojení, a je otázkou, jestli bude podporováno to nejlepší.“ David Rath dodává: „Myslím si, že je to možná motivováno chutí prodat nějaké pozemky. Já nevím, ale tak jak to dělá ministr Julínek to považuji za hrubou chybu.“ Tato tvrzení ale Cikrt odmítá: „To jsou takové argumenty, když docházejí ty řádné, tak se řekne, že cílem jsou nějaké pozemky, to samozřejmě odmítáme, protože cílem je optimálně uspořádat zdravotní péči.“

Proti sloučení vystoupili i pacienti ústavu hematologie. Petici už v zařízení podepsalo 1000 lidí. Její signatáři odmítají názor ministerstva, že je k podpisu nutí zaměstnanci ústavu.