Pitva potvrdila, že těhotná žena zemřela na otravu kafrem a fenolem

Orlová - Výsledky pitvy zemřelé těhotné ženy z Orlové potvrdily, že bezprostřední příčinou smrti byla kombinovaná intoxikace kafrem a fenolem. Dvaatřicetiletá žena zemřela ve středu poté, co v ordinaci diabetoložky, kam přišla na test těhotenské cukrovky, vypila místo roztoku glukózy takzvaný Chlumského roztok, který se používá k dezinfekci. Odešla domů a za několik hodin tam zemřela. Policisté případ vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinili. Prověřují i možnost, že k záměně tekutin nedošlo v ambulanci, ale už předtím v lékárně.

„Kriminalisté nadále zjišťují veškeré okolnosti rozhodné pro obvinění konkrétní osoby. To se zatím nestalo,“ potvrdil bez dalších podrobností policejní mluvčí Petr Svoboda.

Fenol: Poruchy vědomí a rychlá smrt

Podle primáře Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Městské nemocnice Ostrava Dalibora Svrčiny je z látek, které žena vypila, nebezpečný hlavně fenol. „Je to silně toxická látka. A pokud jí někdo vypije velké množství, může být otrava rychlá, dochází i poruchám vědomí, takže pacient si svůj těžký stav ani neuvědomuje,“ vysvětloval účinky fenolu na lidský organismus.

V orlovské lékárně, jejíž lékárnice oba roztoky údajně namíchaly, a v diabetologické ambulanci, kde žena smrtící nápoj dostala, policie stále vyšetřuje. Na kontrolu tam přijedou také pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „V případě podezření na záměnu léčivých přípravků vždy provádíme kontrolu na místě. Až do uzavření se ale k případu nevyjádříme,“ uvedla mluvčí ústavu Hana Pavlíčková.

Z dosavadních informací však vyplývá, že osudnou chybu udělala s velkou pravděpodobností šestapadesátiletá zdravotní sestra ambulance, která tam byla na zástup. Na záměnu tekutin totiž musela po odchodu budoucí matky přijít, protože zalarmovala policisty. Na záchranu však bylo pozdě, našli ji doma už bez známek života.

Matka zemřelé: „Jisté je, že budeme chtít strašně vysoké odstupné.“

Zhroucenému manželovi mladé ženy stále pomáhají policejní psychologové. Se zdrcující zprávou se nedokáže vyrovnat ani matka zemřelé. „Má dcera byla těhotná, přišla o holčičku, má syna a manžela, kteří tu zůstali. Jisté je, že budeme chtít strašně vysoké odstupné,“ řekla České televizi.

„Špinavé myšlení“ škodí i ve zdravotnictví

V minulosti se staly dva podobné případy, kdy pacient zemřel poté, co dostal místo léku dezinfekční prostředek, a to v dubnu 1995 v sokolské nemocnici a v srpnu 2001 v nemocnici v Kladně. Podle předsedy České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe může k záměně léků dojít kdekoliv, protože lidé jsou omylní.

„Zásadní bezpečnostní pravidlo ale je, že se dezinfekční roztoky a nebezpečné látky skladují zvlášť, nejlépe zamčené,“ uvedl Marx. Dodal, že pro odlišení léků se používají odlišné nálepky či jinak barevné popisky. „Lidé ale mají tendenci si usnadňovat život, nechtějí zamykat a manipulovat s velkými baleními, dezinfekci přelévají do menších lahviček. Toto “špinavé myšlení„, tedy sklon obcházet předpisy, je rozšířené nejen v Česku, ale i mezinárodně,“ uvedl Marx.