Hlavní distributor metanolové smrti akceptoval svůj trest

Zlín – Hlavní distributor toxického alkoholu v kauze metanol Jiří Vacula přijal patnáctiletý trest, verdikt nijak nezpochybnil ani se neodvolal. Rozhodl se tak po poradě s rodinou i s ohledem na tragické následky kauzy. V důsledku požití látky v láhvích s alkoholem zemřelo pět desítek lidí. V hlavní, takzvané zlínské větvi tak nabyl první rozsudek právní moci.

Metanolová aféra se rozjela 3. září 2012. Obžaloba, která se věnuje jen období do konce roku 2012, klade hlavním aktérům za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Krajský soud ve Zlíně v květnu vynesl rozsudky nad deseti obžalovanými. Nejtěžší, doživotní tresty, dostali dva údajní míchači otrávené směsi, Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian. Mnohaleté tresty soud za obecné ohrožení uložil i ostatním.

Křepela, Fian a pět distributorů směsi se odvolali na místě, dva další podali odvolání později. Pouze Vacula trest přijal. Státní zástupce Roman Kafka pro něj původně žádal o pět let delší vězení. Nakonec se ale po pečlivém zvážení rozhodl odvolání v jeho případě nepodat. Žalobce vzal na zřetel, že Vacula pomohl případ objasnit, s policií spolupracoval a činu litoval.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10 000 litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Celou ji předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku Vaculovi, jenž směs dál distribuoval.