Vláda uvažuje o vzniku superpojišťovny, pojmula by tři čtvrtiny lidí

Praha – V Česku možná dojde k největšímu slučování zdravotních pojišťoven od vzniku samostatné republiky. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) poprvé připustil sloučení VZP, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Nová instituce by měla téměř osm milionů klientů, tedy víc než tři čtvrtiny českých pojištěnců.

Podle Němečka jde o jednu z logických variant. „Napřed ale musíme provést analýzu i všech ostatních zdravotních pojišťoven,“ dodal. O případném sloučení chce mít jasno do konce roku. Dojít by k němu mohlo od roku 2016. Roční obrat takové pojišťovny by byl 181 miliard korun, což jsou tři čtvrtiny z téměř 240 miliard, které platí všechny pojišťovny do zdravotnictví.

Fúzi tří státem nejsilněji kontrolovaných pojišťoven podporuje i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Slibuje si od ní úspory v desítkách milionů ročně: „Určitě je to dobrý nápad. Každá fúze je ale samozřejmě komplikovaná, je potřeba to analyzovat, aby se nestalo, že nastane úbytek klientů.“

Opozice i pojišťovny se obávají ztráty konkurence

Všechny tři zdravotní pojišťovny jsou zatím k možnému sloučení zdrženlivé. Ty menší se obávají hlavně omezení konkurence. „Myslím, že by o konkurenci nemohla být vůbec řeč,“ podotkla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. VZP například nyní nabízí svým klientům 500 korun na zaplacení očkování nebo dětského tábora, pojišťovna ministerstva vnitra jí konkuruje 500 korunami na preventivní onkologická vyšetření a Vojenská pojišťovna přispívá stejnou částku na cvičení s dětmi do 6 let.

Před možným omezením soutěže mezi pojišťovnami proto varuje i pravicová opozice. „Přestává to mít půvab ve smyslu nějakého vyrovnaného konkurenčního prostředí,“ upozornil exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle poslance a experta ODS na zdravotnictví Bohuslava Svobody by se vzniklý celek choval jako monopol. Slučování pojišťoven ale měla v programu i vláda Petra Nečase (ODS). Heger coby tehdejší ministr zdravotnictví navrhoval spojení pojišťovny ministerstva vnitra s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Stát by tím podle něj ušetřil 70 milionů korun.

Největší slučování pojišťoven od vzniku republiky (zdroj: ČT24)