Válková odvolala Šterna. Sobotka jí dává poslední šanci

Praha – Ministryně spravedlnosti Helena Válková odvolala z funkce náměstka pro vězeňství a trestní politiku Pavla Šterna. Zdůvodnila to jeho postupem ve sporu kolem tendru na elektronické náramky. Odvolaný náměstek na ni ve stejné věci podal trestní oznámení. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po schůzce s ní a předsedou ANO Andrejem Babišem prohlásil, že každé další zaváhání ze strany Válkové bude znamenat požadavek sociálních demokratů na její konec v čele ministerstva. Babiš však názor premiéra nesdílí a za Válkovou prý nadále stojí.

Štern v minulých dnech odmítl Válkové dát podrobnější údaje k tendru na elektronické náramky pro domácí vězně a obrátil se kvůli tomu na protikorupční policii. Podle něj se Válková snažila získat o průběhu řízení informace, na které nemá nárok. Ministryně poté tendr zrušila. Odůvodnila to pochybnostmi o transparentnosti.

„Je to logický krok za to, co udělal. Myslím, že jsem se chovala jako normální manažer. Kdyby bylo po mém, odvolala jsem ho už včera (v pondělí). Byla to neadekvátní reakce, zkratkovité chování, nedovedu si ho vysvětlit,“ řekla Válková. Ministryně počítá s tím, že koaliční ČSSD nominuje na post náměstka nového kandidáta. Je přesvědčena, že postupovala v zájmu veřejnosti, když od něj informace o tendru žádala.

Reakce premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD):

„Paní Válková byla do funkce ministryně nominována hnutím ANO a toto hnutí, jak jsem zjistil po rozhovoru s jeho předsedou Andrejem Babišem, v současné době nenavrhuje její odvolání. Oznámil jsem paní Válkové, že to budu respektovat.“

„Paní Válková má podle mého názoru poslední šanci, aby prokázala, že je schopna bez opakované negativní medializace řídit ministerstvo a plnit vládní program. Pokud tuto možnost promarní, bude muset z funkce odejít a nebude to moci svádět na žádného ze svých podřízených.“

Štern potvrdil, že vyrozumění o odvolání dostal a s ním prý i nabídku na jiné zařazení v rámci ministerstva. Tu ale nevyužije. Zatím neví, co bude dělat, chce ale veřejně bránit svoji pověst. Dodal také, že na problémy kolem tendru v minulém týdnu upozornil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Ministr Babiš ovšem tvrdí, že se o žádný tendr ve skutečnosti nejednalo. „Žádný tendr to nebyl, byl to průzkum trhu. Paní ministryně postupovala přesně podle zákona, protože podle zákona ministerstvo spravedlnosti dohlíží na Probační a mediační službu. V této kauze je paní ministryně absolutně nevinně. (…) Domluvili jsme se, že ČSSD nominuje nového náměstka,“ řekl Babiš v Událostech ČT po schůzce s premiérem Sobotkou a ministryní Válkovou. Názor předsedy vlády Babiš nesdílí, za ministryní prý nadále stojí.

Ministr Dienstbier vnímá odvolání Šterna jako „podpásovku“

Ministr Jiří Dienstbier postup Válkové bezproblémově nevnímá: „Paní ministryně Válková chtěla po panu náměstkovi Šternovi informace, u nichž se zavázal, že je nesdělí. Podepsal dokonce písemný závazek důvěrnosti. V rozporu s tímto písemným závazkem paní ministryně požadovala, aby jí informace poskytl. A když to neučinil, pokusila se ho obejít a požadovala to i po jiných členech pracovní komise, která byla celá vázaná mlčenlivostí.“

Dienstbier pro ČT připomněl, že Pavel Štern už v minulosti jako ředitel Probační a mediační služby dvakrát zabránil „cinknutým“ zakázkám na elektronické náramky. Považuje tedy za „podpásovku“ obvinění právě Šterna z netransparentního jednání.

Babiš: Měla si dění na ministerstvu ohlídat. Poslanci ANO za ní stojí

„Myslím si, že je to nešťastné, moc tomu nerozumím. Paní ministryně si měla situaci na ministerstvu nějak pohlídat,“ zmínil pro Českou televizi po krátké schůzce s Válkovou na Pražském hradě Andrej Babiš.

Poslanecký klub hnutí ANO si pozval ministryni Válkovou na své dopolední jednání, po něm předseda klubu Jaroslav Faltýnek deklaroval, že za ministryní jednoznačně stojí. Šternovo chování označil za podivné a tendr za velice podezřelý. „Položme si otázku, jestli není divné, když podřízená složka ministerstva spravedlnosti odmítne poskytnout základní informace ministryni, která nese politickou a finanční odpovědnost,“ řekl Faltýnek.

Spory na spravedlnosti škodí vládě, tvrdí premiér

Podle Sobotky je mrzuté, že se situace na ministerstvu neuklidnila, jak Válková s Babišem v minulých dnech slibovali. Připomněl nejprve spory s šéfem Vězeňské služby Petrem Dohnalem, poté s první náměstkyní Hanou Marvanovou a nyní s náměstkem pro vězeňství Pavlem Šternem. „Sociální demokracii jako koaličnímu partnerovi vadí opakované veřejné spory mezi ministryní spravedlnosti a jejími podřízenými. Přináší vládě jen zbytečnou negativní publicitu,“ prohlásil premiér.

Předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek novinářům řekl, že nemá dostatek informací o sporech na ministerstvu. Doufá, že koaliční partneři si na úřadu sami udělají pořádek. „Ukazuje se, že když něco nefunguje lidsky, nefunguje to ani politicky,“ poznamenal Bělobrádek.

Spor mezi Helenou Válkovou a náměstkem pro vězeňství Pavlem Šternem kulminoval v pondělí. Válková chtěla znát konkrétní nabídky konkrétních společností při tendru s náramky pro vězně. Ceny se jí totiž zdály vysoké. Jenže podle náměstka se Probační a mediační služba ČR, která měla průzkum trhu na starosti, zavázala, že nabídky nezveřejní a využije je pouze pro svou pracovní skupinu. Štern kvůli tomu vypovídal na policii a celou kauzu zmedializoval. „Uznávám, že to je netradiční, ale zvolil jsem tento postup, protože už mi to nepřišlo v pořádku,“ řekl ČT náměstek.