Zveřejňování smluv prosadíme během léta, avizuje Věra Jourová

Praha - Klíčovou protikorupční normu, zákon o povinném zveřejňování smluv, hodlá koalice ve sněmovně prosadit během léta. V Otázkách Václava Moravce to uvedla ministryně pro místní rozvoj za ANO Věra Jourová. Přitom v úterý zákon odmítl sněmovní výbor pro veřejnou správu. Nelíbilo se mu třeba to, že by příliš zatížil malé obce. Norma proto má obsahovat řadu výjimek.

Příští rok by do registru smluv mohly povinně přibýt desetitisíce nových položek. „My jsme o tom jednali v pondělí na koaličním jednání a nezaznamenala jsem tam jakýkoli náznak, že bychom tomu zákonu nechtěli dát zelenou,“ prohlásila Věra Jourová v OVM. Souhlasí také koaliční sociální demokracie. „Ať se do budoucna objevují smlouvy na internetu a je na to třeba vázána i účinnost smluv,“ říká jihomoravský hejtman Michal Hašek.

V návrhu poslance Jana Farského (TOP 09 a Starostové) chce však koalice udělat řadu výjimek. Obce, stát nebo kraje budou mít povinnost zveřejňovat pouze smlouvy za více než 50 tisíc korun. Zákon se také nebude týkat menších obcí, které nemají rozšířenou působnost. „V malých obcích mají starostové opravdu řadu jiných úkolů a jiné práce,“ říká starosta Březové u Sokolova Miroslav Bouda. Komplexní pozměňovací návrh chtějí poslanci hnutí ANO předložit na mimořádné červencové schůzi sněmovny.

Stát, kraje ani obce zřejmě nebudou muset zveřejňovat nájemní smlouvy, pracovní smlouvy, smlouvy s úřady práce nebo smlouvy na sociální služby. Navíc u státem vlastněných firem, jakou je třeba Budvar, by měla mít vláda právo zveřejnění některých smluv zakázat. „V okamžiku, kdy se zveřejní nákupní ceny a podobné věci, tak podnik nebude konkurenceschopným,“ uvedl ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka.

Rekonstrukce státu

Zákon o registru smluv by mohl platit již od začátku příštího roku. Registr smluv je jednou z norem, jejíž přijetí požaduje protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu. Mnozí koaliční i opoziční poslanci se k návrhům iniciativy před volbami připojili.

Kabinet slibuje každý rok prosadit část protikorupčních zákonů. Kromě registru smluv plánuje zavést majetková přiznání. Debaty se však stále vedou o výši prokazovaného majetku a také o tom, kdo bude přiznání kontrolovat. Na schválení čeká služební zákon, který by sněmovna měla projednat také na mimořádné schůzi v červenci. Další normou, o které by vláda mohla rozhodnout během léta, je zákon o státním zastupitelství, jenž by měl přinést třeba větší odpovědnost žalobců. Diskutuje se také o zákonu upravujícím financování politických stran, který má zastavit třeba neprůhledné sponzorské dary.