Podle opozice by měl Morava odejít ze sněmovny

Praha - ČSSD i komunisté si myslí, že poslanec ODS Jan Morava, který údajně shromažďoval kompromitující informace o svých kolezích, by měl odejít ze sněmovny, protože jeho čin je neomluvitelný. Podle předsedy poslanců ČSSD Michala Haška vystavil Morava červenou kartu sobě, ale i ODS. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek Moravu přímo vyzval, aby složil mandát. Morava se nechal slyšet, že o odchodu z politiky uvažuje. Sociální demokraté chtějí, aby se do věci vložila policie.

Morava se podle dnešní Mladé fronty Dnes snažil získat kompromitující informace o různých poslancích bez ohledu na jejich stranickou příslušnost a s pomocí těchto informací je chtěl vydírat. Zajímal se hlavně o dva rebely - poslankyni zelených Olgu Zubovou a poslance ODS Vlastimila Tlustého. Jeho chování již odsoudil předseda ODS Mirek Topolánek, který zároveň popřel, že by Morava jednal z podnětu ODS.

Chování poslance Moravy ostře odsoudili i komunisté. „Jakékoliv omluvy či vysvětlování nemohou podstatu činu poslance Moravy zastřít,“ uvedlo vedení KSČM v dnešním tiskovém prohlášení. Moravovi doporučili, aby zvážil odchod ze sněmovny. Komunisté zároveň vyzvali ODS, aby k „podivným mafiánským praktikám“ poslance Moravy zaujala stanovisko.

Paroubek: Metodou ODS je korupce a vydírání

Předseda ČSSD Paroubek v tiskovém prohlášení napsal, že Morava odkryl to, o čem existují jen útržkovité informace. „ODS, po nástupu Mirka Topolánka, zvolila jako základní metodu své politické práce korupci, vydírání a finanční obohacování svých funkcionářů a spřízněnců,“ tvrdí Paroubek.

„Já jsem přesvědčen, že nemůže existovat žádné slovo omluvy a vůbec ne pochopení pro to, co kolega Morava udělal,“ řekl Hašek. Za neomluvitelné považuje zejména to, že se Morava pokusil do politické hry zatáhnout i dceru poslankyně Zubové. „Je to chování, které pan Morava nemůže omluvit tím, že chtěl být Jamesem Bondem české politiky,“ tvrdí.

Podle komunistů by se kauzou měl okamžitě zabývat mandátový a imunitní výbor sněmovny. Naproti tomu Hašek je přesvědčen, že věcí by se měla zabývat policie. „Jestli je tady podezření, že chtěl někdo někoho vydírat, ať to vyšetřuje policie,“ prohlásil.

Předseda mandátového a imunitního výboru Miloslav Kala z ČSSD upozorňuje, že výbor se takovouto záležitostí může zabývat pouze na základě podnětu. „Z vlastního podnětu mandátový a imunitní výbor nezahajuje žádné řízení,“ uvedl.

Na výbor by se podle něj mohla obrátit například poslankyně Zubová, pokud by se cítila Moravovým jednáním poškozena. Nebo v případě, že by se do věci vložila policie, zjistila by porušení zákona a věc by předala výboru. „Jinak se mi to samozřejmě nelíbí, a pokud nějaký podnět přijde, určitě se tím zabývat budeme,“ ujistil Kala.

Předseda Zemědělského výboru PSP ČR Michal Hašek
Zdroj: ČT24